Novosti / Svijet

što dalje?

Otkrivamo kakva je sudbina tvrtki, janjaca, lijekova i Premier lige nakon Brexita

Život bi se mogao drastično promijeniti i studentima

Britanija dakle ne izlazi iz Europske Unije za 15 dana i to je jedina pouzdana stvar koja se trenutno može reći o Brexitu. 

Što će biti s tvrtkama, cijenama hrane, što će biti s lijekovima, janjcima i Premierligom - to se i dalje svi samo pitaju.

Veći je izgled da nizozemski dečki postanu globalne zvijezde, nego da se Velika Britanija vrati Europskoj uniji. Tako se barem sada čini, a što ih čeka u osami - baš nitko ne zna. Tisuću je pitanja bez odgovora. 

"Puno je briga za mnogo kompanija. Radim s puno tvrtki koje se bave isključivo proizvodima iz Europe i vrlo su zabrinuti", kaže Vendor.

Hoće li se britanski proizvodi biti jednako dostupni ostatku Europe? Kolike će biti tarife na robu iz Europske unije? Što će biti s mesom farmera iz Sjeverne Irske ako se nametnu carine na njihov izvoz u Republiku Irsku? 

Mnogi se Britanaci pitaju što će jesti

"Na ovoj farmi čuvamo oko 300 ovaca, kao što vidite ovdje. Sektor ovaca bit će najviše pogođen, jer 50 posto janjadi koje proizvodimo u Sjevernoj Irskoj, dakle oko 400.000 janjaca, putuju na jug svake godine na obradu. Ne možemo si priuštiti tu tarifu, jednostavno ne možemo", ističe Ivor Ferguson, poljoprivrednik.

Mnogi se Britanaci pitaju što će jesti? Jer 30% hrane uvoze iz Europe.

Čak 90% salate dolazi im iz Europske unije, kao i 80% rajčica i 70% šumskog voća. A tu su onda i sir i maslac čije će cijene porasti. 

Baš zbog toga predviđa se da bi se ukupan račun kupnje mogao uvećati za 10%. A uz hranu, veliko je pitanje i što će biti s lijekovima. Zbog straha da će ostati bez lijeka za dijabates, Dan jede manje kako bi sačuvao što više inzulina. 

VEZANE VIJESTI

"Apsolutno je sve u kaosu. Neću im vjerovati sa svojim zdravljem i dobrobiti."

"Ne znamo koliko će dugo lijekovi kasniti. Zato gradimo zalihe, pokušavamo dobiti dodatne zalihe u slučaju da će nam zatrebati."

Ne postoje ni konkretne informacije o tome što će se dogoditi s gotovo 4 milijuna 
Europljana koji žive, rade i studiraju u Velikoj Britaniji, ali ni s više od milijun Britanaca koji žive u Europi. Pričali smo s jednim od njih. 

"Najveći problem nesigurnost vezano radno mjesto, status ovdje, mirovinu, vozački dozvol, sve moram promijeniti. Moja putovnica Velike Britanije kaže da sam građanin Europske unije, i to je najomiljeniji identitet, ali to ću izgubit", jasno će znanstveni savjetnik Ekonomskog instituta Paul Stubbs

Život bi se mogao drastično promijeniti i studentima.

"U ovom trenutku sve je vrlo, vrlo zbunjujuće i mislim da je ova situacija izazvala veliku  zabrinutost za studente na kampusu, ali i mnoge europske studente koji su planirali doći u Veliku Britaniju, i britanske studente koji imaju planove i studirati u Europi", ističe Omolade Adedapo.

A tek Premijer Liga? Za klubove, posebno one na vrhu, poslovanje na tržištu transfera ključno je za uspjeh, no Brexit će ih tu ograničiti. Do kakvog će rješenja doći oni, ali i svi ostali, može se samo nagađati. Od večeras je jedino sigurno da bi trebali dobiti nešto više vremena. 

Ako Europska unija Britaniji i odobri još vremena, to neće značiti da će sva spomenuta pitanja dobiti i odgovore. 

Izdvojeno

Vezani članci

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!