Ostani doma
Novosti / Svijet

Otkrivene šokantne činjenice

Monstrum s Novog Zelanda je bio u Hrvatskoj, a pokolj je isplanirao prema ISIS-ovom priručniku

Stigao je u Sofiju Svoj je monstruozni pokolj, potvrdila je policija, isplanirao prema ISIS-ovom priručniku za ubijanje

Strašan masakr zavio je Novi Zeland u crno. U noći s četvrtka na petak Brenton Tarrant u dvije je džamije u gradu Christchurchu ubio 48 i ozlijedio 49 osoba.

Tarrant je objavio i snimke napada na muslimane, a u istraživanje njegovog kretanja uključili su se i Bugari, čije su vlasti došle do informacija da je prošle godine boravio u njihovoj zemlji, piše srpski Kurir.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Bugarski ministar unutarnjih poslova Mladen Marinov izjavio je kako su pokrenuli opsežnu istragu kojoj je cilj razjasniti motive boravka Tarranta u Bugarskoj i ostalim državama Europe te s kim je u to vrijeme bio u kontaktu.

Istražitelj su već došli do preciznih informacija o njegovim putovanjima te boravku u Bugarskoj. Stigao je u Sofiju iz Dubaija 9. studenog, a dan kasnije razgledavao je grad. U Bukurešt je otišao 15. studenog.

Ovo nije bio njegov prvi boravak u jugoistočnoj Europi. Naime, krajem 2016. godine putovao je autobusom kroz Srbiju, Hrvatsku, Crnu Goru te Bosnu i Hercegovinu.

Bugarski državni službenici su naveli da su za ovu istragu u kontaktu sa vlastima u SAD, Novom Zelandu, Australiji, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Srbiji i Crnoj Gori.

Inspirirala ga Islamska država

Svoj je monstruozni pokolj, potvrdila je policija, isplanirao prema ISIS-ovom priručniku za ubijanje. 

"Ono što vidimo je da ima puno sličnosti, u smislu taktike, s knjigom ISIS-a o ubijanju", rekao je zamjenik NYPD-a za protuterorizam i obavještajnu službu John Miller.

Napadač na novozelandske džamije boravio u Turskoj, Ankara istražuje

Osumnjičenik za napad na dvije džamije na Novom Zelandu u petak više puta je boravio u Turskoj, gdje su vlasti pokrenule istragu kako bi utvrdile čime se bavio i otkrile njegove kontakte, rekao je visoki turski dužnosnik.

Napadač, pripadnik australske krajnje desnice, "više puta je putovao u Tursku i dulje vrijeme je boravio u toj zemlji", rekao je dužnosnik ne otkrivajući koliko je često putovao onamo, koliko je dugo ni kada je ondje boravio.

"Mislimo da je osumnjičenik mogao otići (iz Turske) u druge europske zemlje, u Aziju i u Afriku. Upravo istražujemo o njegovim putovanjima i o sumnjivim kontaktima u zemlji", dodao je taj izvor koji je htio ostati anoniman.

Najmanje je 49 ljudi ubijeno u petak u Christchurchu u napadima koje je novozelandski premijer Jacinda Ardern ocijenio "terorističkim".

Australski premijer Scott Morrison rekao je da je napadač identificiran kao australski krajnji desničar.

Turska je snažno osudila napad a predsjednik Recep Tayyip Erdogan istaknuo je da je to znak "porasta islamofobije" u zapadnim zemljama.

Neki turski mediji pišu da je napadač prijetio Turskoj u "manifestu" koji je objavio na društvenim mrežama i da je na spremnicima svog oružja ispisao nadnevke vojnih poraza Osmanskog Carstva.

U svom "manifestu" piše da će Bazilika svete Sofije u Istanbulu koju su Osmanlije nakon osvajanja Konstantinopola 1453. pretvorili u džamiju a poslije je postala muzej, biti "oslobođena" njezinih minareta.

Turski potpredsjednik Fuat Oktay i ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu posjetit će ovih dana Novi Zeland, priopćilo je tursko ministarstvo vanjskih poslova, što svjedoči da je napad snažno odjeknuo u turskoj javnosti.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!