Novosti / Svijet

OČEKIVANA REAKCIJA

Novozelandska premijerka obećaje: 'Reći ću vam jednu stvar, naši će se zakoni o oružju izmijeniti'

Poluautomatsko oružje koje je korišteno u napadu na Novom Zelandu zabranjeno je u Australiji nakon masakra u Port Arthuru

Novozelanska premijerka Jacinda Ardern je rekla kako bi trebalo izmijeniti zakone o nošenju oružja u zemlji, dan nakon smrtonosnog pohoda Australca Brentona Harrisona Tarranta (28), zagovornika bjelačke nadmoći, koji je u dvije džamije u Christchurchu u petak ubio najmanje 49 ljudi.

"Danas, dok zemlja tuguje, mi tražimo odgovore", rekla je Ardern medijima.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Potvrdila je da je osumnjičeni napadač imao dozvolu za nošenje oružja koju je dobio u studenom 2017.

"Dok traje rad na utvrđivanju lanca događaja koji su doveli do toga da je imao dozvolu i da je nosio oružje, mogu vam sada reći jednu stvar. Naši će se zakoni o oružju izmijeniti", istaknula je.

Novi Zeland je u prošlosti pokušao postrožiti zakone o nošenju oružja no moćni lobiji i kultura lova potkopali su te napore.

Procjenjuje se da je na Novom Zelandu oko 1,5 milijuna komada oružja a u zemlji živi pet milijuna stanovnika. U zemlji je bilo malo napada vatrenim oružjem.

Poluautomatsko oružje koje je korišteno u napadu na Novom Zelandu zabranjeno je u Australiji nakon masakra u Port Arthuru 1996. kada je ubijeno 35 osoba.

Tarrant je živio u Dunedinu na novozelandskom južnom otoku i bio je član streljačkog kluba Bruce Rifle Club gdje je često vježbao pucanje iz lagane poluautomatske puške AR-15.

U subotu 16. ožujka je optužen za ubojstva, određen mu je pritvor bez izjašnjavanja o krivnji a pred sudom će se ponovno pojaviti 5. travnja.

Napad, koji je premijerka  Ardern opisala kao teroristički čin, najgori je mirnodopski zločin na Novom Zelandu koji je podigao sigurnosnu prijetnju na najvišu razinu.

U pritvoru su još dvije osobe i policija nastoji otkriti jesu li umiješani.

Nitko od uhićenih nije imao kriminalnu prošlost ili bio na popisima osoba koje se prati na Novom Zelandu ili u Australiji, istaknula je premijerka.

Inače, satima nakon napada, Tarrant je u lisicama, s osmijehom na licu, doveden na sud u Novom Zelandu.

"Gospodine Tarrant, bit ćete zadržani u pritvoru bez mogućnosti žalbe. Idući dolazak na sud, zakazan vam je 5. travnja 2019.", glasile su sučeve riječi, koje je krvnik mirno saslušao.

Izdvojeno

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!