Novosti / Svijet

ZABRINUT ZA SIGURNOST

Autor četničke budnice koju je australski krvnik slušao prije pohoda: 'Ne sramim se pjesme!'

Autor četničke budnice koju je australski krvnik slušao prije pohoda: 'Ne sramim se pjesme!'
Pixsell

'On je odlučio to učiniti i učinio bi to slušao srpsku, kinesku ili neku treću pjesmu'

Australski terorist Brenton Tarrant u monstruozom napadu pobio je na Novom Zelandu 49 osoba, a prije no što je krenuo u pohod, slušao je četničku pjesmu "Karadžiću, vodi Srbe svoje" u kojoj se spominje Radovan Karadžić i zbog toga se za srbijanski Alo odlučio javiti njen autor Željko Grmuša.

"Pjesma je snimljena u ratu 1993. i napravljena je kako bismo pružili moralnu podršku našoj vojsci. Pjevali smo, nismo klali i ubijali. I da, vidio sam sve te gluposti na internetu, kako je pjevaju Kinezi, ovi ili oni. Vidite, ja sam je otpjevao i ne sramim se te pjesme, ali sada je koriste kako bi osudili cijeli srpski narod. Pa kakve ona veze ima s terorističkim napadom? On je odlučio to učiniti i učinio bi to slušao srpsku, kinesku ili neku treću pjesmu", rekao je Grmuša.

Na pitanje da li se plaši za svoju sigurnost nakon dešavanja na Novom Zelandu, ustvrdio je da mu nije svejedno, ipak živi u Plavnu kraj Knina.

"Naravno da se osjećam ugroženo. Nije mi svejedno i čim se ovo dogodilo, obavijestio sam ljude koji su mi bliski o tome šta se dogodilo. Vidjet ćemo što će biti, hoće li mi sada i policija pokucati na vrata. Ne znam, strašno je sve ovo", zabrinut je autor pjesme koju je u automobilu slušao australski krvnik.

S druge strane, brat Radovana Karadžića smatra da se Srbima sve podmeće.

"Čovjek je Australac, ni ne zna srpski. Kako bi on znao tko je Radovan Karadžić ili razumio o čemu se u pjesmi radi? To mi nije realno i čini mi se kao podmetanje, ali ne znam tko ni zašto", kazao je Luka Karadžić.

Inače, satima nakon napada, Tarrant je u lisicama, s osmijehom na licu, doveden na sud u Novom Zelandu.

"Gospodine Tarrant, bit ćete zadržani u pritvoru bez mogućnosti žalbe. Idući dolazak na sud, zakazan vam je 5. travnja 2019.", glasile su sučeve riječi, koje je krvnik mirno saslušao.

Izdvojeno

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!