Novosti / Svijet

#NunsToo

I časne sestre progovorile: 'Silovali su nas svećenici i uvjeravali da smo mi krive'

I časne sestre progovorile: 'Silovali su nas svećenici i uvjeravali da smo mi krive'
Dino Stanin/PIXSELL

Urednica tvrdi da je časnim sestrama teško prijaviti silovanja koja su počinila svećenici jer postoji stav o tome da žena uvijek može reći 'ne'

U veljači je krenula lavina potresnih svjedočanstava o zlostavljanju od strane svećenika, dan nakon što je papa Franjo priznao da je bilo takvih slučajeva u Katoličkoj crkvi.

Tada su dvije zlostavljane redovnice pohvalile priznanje skandala te dodale kako je predugo trajala "kultura šutnje i tajnosti u crkvenoj hijerarhiji.  Dr. Rocio Figueroa je teologinja i predavačica u novozelandskom Aucklandu, a zlostavljao ju je svećenik u Limi u Peru. 

Sada, u eri pokreta #MeToo tako je nastao i pokret #Nuns Too ("časne sestre također"), a potresnih ispovijesti sve je više.

"Časne sestre vjeruju da su same krive"

Članak koji je podignuo buru u javnosti objavljen je u podlistku vatikanskih novina L'Osservatore Romano, a u kojem urednica Lucetta Scaraffia kao glavnog krivca za zlostavljanje žena i maloljetnika vidi klerikalnu kulturu svemoćnog svećenstva. Tekst je nastao na temelju stotinu priča koje je čula od časnih sestara. 

Urednica tvrdi da je časnim sestrama teško prijaviti silovanja koja su počinila svećenici jer postoji stav o tome da žena uvijek može reći "ne".

"Ove časne sestre vjeruju da su one same krive jer su zavele svete ljude da počine grijeh. I to jer su ih tako učili", kaže Scaraffia.

Osim što pate od proživljene traume, časne sestre koje pritom zatrudne budu izbačene iz reda.

"Te jadne žene prisiljene su napustiti red te živjeti same i odgajati dijete bez ikakve pomoći. Ponekad ih se prisiljava da naprave pobačaj, koji plaćaju svećenici jer one nemaju novac", kaže Scaraffia.

Izdvojeno

 • Antonija Blaće i Hrvoje Brlečić
  10 godina ljubavi Antonija Blaće objavila romantičnu fotografiju sa suprugom: 'Pravi ste par'

  Voditeljica i njezin suprug zajedno su deset godina

 • RTL Danas
  RTL Danas

 • Vezani članci

  Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

  Reci što misliš!