Novosti / Svijet

SPOLNO ZLOSTAVLJANJE

Prvi kardinal Afroamerikanac: Papa imenovao prvog crnca za nadbiskupa Washingtona

Prvi kardinal Afroamerikanac: Papa imenovao prvog crnca za nadbiskupa Washingtona
AP Photo/Jose Luis Magana

Papa Franjo imenovao je bivšeg nadbiskupa Atlante Wiltona Gregoryja (71) novim nadbiskupom američke prijestolnice

Papa Franjo imenovao je u četvrtak prvog Afroamerikanca za nadbiskupa Washingtona, na poziciju na kojoj dvojica njegovih prethodnika bila upletena u skandale vezane uz spolno zlostavljanje.  

Bivši nadbiskup Atlante Wilton Gregory (71) imenovan je novim nadbiskupom
američke prijestolnice i vjerojatno će postati i kardinal s pravom sudjelovanja u konklavi koja bira Papu.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

On će biti i prvi kardinal Afroamerikanac. Američko veleposlanstvo u Vatikanu priopćilo je da se Gregoryjevo imenovanje poklapa s 51. godišnjicom ubojstva Martina Luthera Kinga Jr.

Gregory, koji se obratio na katoličanstvo kao tinejdžer, smatra se naprednjakom koji zagovara dijalog i većinom je izbjegavao radikalne poglede i ratove Katoličke Crkve oko pitanja kao što su abortus i homoseksualizam.

Pozicija u Washingtonu najutjecajnija je za Crkvu u SAD-u zbog njezine blizine nacionalnoj političkoj moći. Prošli nadbiskupi Washingtona bili su pouzdanici američkih predsjednika, stranih diplomata i čelnika obrazovnih institucija.

Gregoryjev neposredni prethodnik, kardinal Donald Wuerl, podnio je ostavku u listopadu prošle godine nakon 12 godina provedenih na toj službi pošto je velika porota objavila izvješće u kojemu ga kritizira zbog toga što nije zaustavio zlostavljanja u vrijeme dok je bio nadbiskup Pittsburgha.

Wuerl je naslijedio bivšeg kardinala Theodorea McCarricka koji je razriješen svećeničke službe ranije ove godine nakon što je proglašen krivim za spolno zlostavljanje maloljetnika i odraslih.

Izdvojeno

Vezani članci

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!