Novosti / Svijet

KRVAVI SUKOB

Tripoli upozorava da će Kalifa Haftar donijeti tridesetogodišnji građanski rat

Tripoli upozorava da će Kalifa Haftar donijeti tridesetogodišnji građanski rat

U ofenzivi, koja je pokrenula 4. travnja, do sada je poginulo najmanje 147 ljudi

Ako libijski general Kalifa Haftar uspije u svojoj ofenzivi na Tripoli, zemlja će utonuti u "30-godišnji građanski rat", upozorio je jedan od njegovih glavnih neprijatelja.

Ahmed Maitig potpredsjednik je vlade u Tripoliju koju podržava UN, a koju Haftar želi srušiti. General podržava suparničku vladu koja ima sjedište na istoku Libije.

"Haftar prodaje Europi, svijetu, ideju da će suzbiti terorizam. Umjesto toga donijet će 30-godišnji građanski rat, 30 godina Islamske države, 30 godina razaranja", rekao je Maitig za talijanski list La Repubblicu.

Maitig je dao intervju za list pred sastanke u Rimu s talijanskim premijerom, ministrom vanjskih poslova i ministrom unutarnjih poslova. U Rimu se, po talijanskim medijima, nalazi i katarski ministar vanjskih poslova, čija je vlada jedan od glavnih saveznika vlade u Tripoliju, radi tih sastanaka.

Italija je bivši kolonijalni vladar Libije.

Haftara, vođu Libijske nacionalne vojske, podržavaju Egipat, Ujedinjeni Arapski Emirati i Saudijska Arabija. Uživa i potporu Rusije i Francuske, koja ima naftna polja na istoku Libije.

Maitig je rekao da Haftar "bombardira periferiju Tripolija, ubijajući na desetke civila". "Kako možemo pregovarati s takvom izdajicom?"

Haftarova ofenziva na Tripoli najnovije je zaoštravanje situacije u dugogodišnjem građanskom ratu i posljedičnom kaosu, koji vladaju Libijom od 2011. kada je svrgnut Muamar Gadafi.

Njegove snage osvojile su ranije ove godine pretežito pustinjski jug Libije koji je bogatom naftom. 

Haftar je prije pet godina okupio bivše Gadafijeve vojnike i osvojio Bengazi, najveći grad na istoku države, a sada želi Tripoli.

U ofenzivi, koja je pokrenula 4. travnja, do sada je poginulo najmanje 147 ljudi, a 614 je ozlijeđeno, po novim podacima Svjetske zdravstvene organizacije. 

Izbjeglo je više od 18.000 ljudi, navodi Ured za koordinaciju humanitarnih pitanja na Twitteru.

Ujedinjeni narodi, Sjedinjene Države, Europska unija i G7 pozvali su na prekid vatre, no Haftar se zasad oglušuje na te pozive. 

UN je zbog Haftarove ofenzive na Tripoli bio prisiljen odgoditi nacionalnu konferenciju o političkoj budućnosti Libije.

Konferencija u Gadamesu trebala se održati 14. i 15. travnja i okupiti 120 delegata. Očekivalo se da bi mogla otvoriti put prema održavanju predsjedničkih i parlamentarnih izbora do kraja godine koji bi okončali rivalstvo dviju vlada. 

Gasan Salame, posebni izaslanik UN-a za Libiju, rekao je da će UN organizirati novu konferenciju čim to dopuste okolnosti.

Izdvojeno

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!