Ostani doma
Novosti / Svijet

SLUŽBENO OČITOVANJE

BiH će uputiti prosvjednu notu Hrvatskoj zbog afere 'Selefije'

BiH će uputiti prosvjednu notu Hrvatskoj zbog afere 'Selefije'
Screenshot/Youtube

'Afera selefije' potaknuta je tvrdnjama da su agenti SOA-e pokušavali regrutirati državljane BiH

Predsjedništvo Bosne i Hrecegovine u srijedu se službeno očitovalo o navodnoj špijunskoj aferi koju je dio medija u toj zemlji i ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić povezivao s hrvatskom Sigurnosno-obavještajnom službom (SOA) te je odlučilo da se Hrvatskoj zbog toga uputi prosvjedna nota.

"Predsjedništvo BiH je zadužilo Ministarstvo vanjskih poslova BiH da uputi prosvjednu notu Republici Hrvatskoj zbog aktivnosti i postupaka Sigurnosno-obavještajne agencije Republike Hrvatske prema državljanima Bosne i Hercegovine prilikom njihovog boravka ili tranzita kroz Republiku Hrvatsku", stoji u priopćenju koje je medijima dostavljeno nakon sjednice državnog vrha održane u Sarajevu.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Afera selefije", kako je prozvana u bosanskohercegovačkim medijima, potaknuta je tvrdnjama da su agenti SOA-e pokušavali regrutirati državljane BiH povezane s radikalnim islamističkim strukturama da podmeću oružje u islamske bogomolje i tako dokažu kako su točne tvrdnje predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović da je BiH uporište tisuća potencijalnih terorista.

Ravnatelj SOA-e Daniel Markić te je optužbe odbacio, ali je potvrdio kako su hrvatski obavještajci provodili obavijesne razgovore s nekim državljanima BiH zbog njihovih veza s radikalnim islamističkim strukturama.

"Naravno da je SOA razgovarala s tim osobama, i dalje hoće razgovarati jer moramo radi vlastite i sigurnosti naših susjeda te sigurnosti Europske unije i NATO-a", pojasnio je Markić u ožujku nakon izbijanja afere.

Preporučujemo ti još sadržaja

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!