Novosti / Svijet

LIKVIDIRAN IZ ZASJEDE

Dvojica uhićena za ubojstvo poduzetnika iz BiH, treći u bijegu: Otkriveno i tko mu je htio preoteti poslove

Krunića je u nedjelju navečer likvidiran u zasjedi postavljenoj pred njegovom vikendicom u banjolučkom pregrađu Glamočani

Najmanje jedna osoba u ponedjeljak je uhićena, a policija traga za još jednim muškarcem kojega sumnjiči za sudjelovanje u ubojstvu poduzetnika iz Banje Luke Slaviše Krunića. Na taj zločin koji je šokirao Bosnu i Hercegovinu reagirali su i iz američkog i britanskog veleposlanstva u Sarajevu zatraživši brzu i učinkovitu istragu lokalnih vlasti.

VEZANE VIJESTI

Iz MUP-a Republike Srpske potvrdili su tijekom dana kako su priveli više osoba koje istražuju zbog moguće umiješanosti u ubojstvo Krunića koji je u nedjelju navečer likvidiran u zasjedi postavljenoj pred njegovom vikendicom u banjolučkom pregrađu Glamočani.

Pri tom je ubijen i njegov tjelohranitelj Žarko Pavlovića u razmjeni vatre smrtno je stradao i Željko Kovačević koji je identificiran kao jedan od napadača.

U okršaju koji je prema svjedočenjima mještana ličio na pravi rat teško je ozljeđen još jedan Krunićev tjelohranitelj i liječnici se još bore za njegov život.

Dvojica uhićena, treći osumnjičeni u bijegu

Prema navodima banjolučkih "Nezavisnih novina" policija je kao osumnjičenika za napad na Krunića uhitila Emilija Baldu koji je kao i ubijeni napadač Kovačević osoba s podebljim policijskim dosjeom i ranije je zbog razbojstava bio osuđen na devet godina zatvora. Isti list navodi da je zbog ubojstva uhićen i Goran Milanović. 

Treći osumnjičeni je u bijegu, isti izvor piše kako se radi o Benediju Đukanoviću iz Banja Luke.

"Izvršena je blokada šireg i užeg područja događaja. Trenutno se vrši očevid pod nadzornom Republičkog javnog tužitelja u suradnji s pripadnicima uprave za organizirani teški kriminal. To je sve što u ovom trenutku mogu reći", rekao nam je policijski načelnik.

Veleposlanstvo SAD-a: "Šokirani smo"

Predsjednik vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je kako se nada da će s obzirom na razmjere pokrenute istrage slučaj biti brzo razrješen. Podsjetio je kako su u istragu uključeni najviši policijski dužnosnici u tom entitetu kao i postrojba posebne policije.

"Rješavanjem ubojstva doći ćemo i do informacije o čemu se ovdje radi. Gubitak jednog gospodarstvenika velikih kapaciteta je gubitak i za RS", kazao je Višković novinarima na Jahorini.

Iz veleposlanstva SAD u Sarajevu poručili su kako su "šokirani ubojstvom". 

"Izražavamo našu sućut obitelji, kolegama, poslovnoj i široj društvenoj zajednici. Očekujemo od nadležnih tijela da poduzmu potrebne korake kako bi istražili zločin i adekvatno odgovorili", objavljeno je na Twitter profilu američkog veleposlanstva.

Na Twitteru se oglasio i britanski veleposlanik u BiH Mathew Field napisavši kao očekuje brzu istragu i procesuiranje odgovornih.

Tko je bio Slaviša Krunić?

Slaviša Krunić bio je vlasnik pet uspješnih tvrki koje su zapošljavale gotovo dvije tisuće ljudi, uključujući zaštitarsku agenciju "Sector Security". 

Također je bio poznat kao osoba koja je u lošim odnosima s režimom Milorada Dodika, a u javnost su ranije procurile informacije kako je pod pritiskom vlasti koje kontrolira Dodik.

Glavnom pritisku bio je izložen iz tvrtke "Alpha Security", konkurentske zaštitarske tvrtke koja mu je pokušavala preoteti poslove. Prema navodima bijeljinske BN televizije tu je operaciju "preuzimanja" vodio Miloš Čubrilović, ranije šef Dodikovog osobnog osiguranja.

Krunić nije krio kako se i politički potpuno razlikuje od Dodika i aktualne vlasti u RS-u. U intervjuu za sarajevski komercijalnu Face TV 2015. godine je kazao kako se osjeća Srbinom ali i Bosancem i da mu smeta kada mu pokušavaju osporiti taj dio identiteta. 

"Ja sam rođen u BiH i ja sam Bosanac. Iznerviraju me kada mi kažu 'kako možeš tako govoriti'. Pa to je realnost. Ne smeta mi da mi susjed kaže da je Hrvat ili Bošnjak, kao ni kada mi netko kaže da sam Srbin. Kod mene su uvijek upaljena svjetla za sve. Onima kojima to smeta treba upaliti svjetlo u tunelu", kazao je tada Krunić.

Izdvojeno

Vezani članci

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!