Novosti / Svijet

otvorili restoran u zagrebu

Braća sa Šri Lanke koji su zamalo izgubili obitelj: 'Netko je ljude istrenirao i koordinirao'

To je razlog zašto se glazba ne čuje ni u šrilankanskom restoranu u Zagrebu, kojega vode dvojica braće, Brian i Clement

Baby Joseph Gomez u napadima na Šri Lanki izgubio je unuke, od kojih najmlađi nije dočekao ni prvi rođendan, snahu i sina. 

 "Ja sam njegov otac. Moj najstariji sin i petero djece. Svi su dječaci. Ne mogu ovo izdržati. Ne mogu izdržati. Onoga tko je ovo učinio treba ubiti, za to ne smije biti milosti", kazao je Baby Joseph Gomez, otac i djed žrtava.

VEZANE VIJESTI

Jednog od ubojica nadzorna kamera je snimila malo prije nego što je izazvao detonaciju. Na leđima je nosio ruksak natrpan eksplozivom. Odgovornost za napad preuzeo je ISIL.  

"Sve što znamo jest da tu postoji strani utjecaj, jer ovo se nije moglo izvesti samo lokalno. Netko je ljude istrenirao i koordinirao, a tako nešto dosad još nismo vidjeli", kazao je Ranil Wickremesinghe, premijer Šri Lanke. 

Sumnja se da je napad izvelo šest ili sedam bombaša samoubojica. Premijer je rekao i kako gradom vjerojatno još naoružani hodaju neki od napadača, zato je u zemlji i dalje izvanredno stanje. 

Zbog toga su pretresani čak i članovi obitelji 110 poginulih u crkvi u Negombu, koji su stigli na prvi od masovnih pokopa u zemlji u kojoj danas vlada dan žalosti. To je razlog zašto se glazba ne čuje ni u šrilankanskom restoranu u centru Zagreba, kojega vode dvojica braće, Brian i Clement. Njihovi najbliži samo srećom nisu među 321 poginulim. 
 
"Naša obitelj je za uskrsni ručak rezervirala stol u 11.30. To je bilo u istoj dvorani u kojoj je eksplodirala jedna od bombi u 8.30 za vrijeme uskrsnog doručka. Drago mi je što je moja obitelj sigurna, ali to ne umanjuje tugu", kazao je Brian Senaratne, poduzetnik iz Šri Lanke.

I u njihovom restoranu stoji obavijest - molite za Šri Lanku.

"Sjetio sam se tsunamija iz 2004. jer se također dogodio u nedjelju u vrijeme blagdana, kad je mnogo Šrilančana izgubilo živote. Željeli smo zaboraviti ružne stvari. Imali smo rat koji je trajao 30 godina i bolno je čuti da se nešto takvo vraća", kazao je Brian.

Napad u Šri Lanki jedan je od najsmrtonosnijih terorističkih napada u povijesti. 

  • 2004. čečenski separatisti su u Beslanu u ruskoj Sjevernoj Osetiji, zatočili i ubili 334-ero ljudi, od čega većinu djece.  
  • 2007. je kod Mosula u Iraku u eksploziji auto bombe poginulo najmanje 500 ljudi, dok je 1500 ozlijeđeno.
  • 2016. u predgrađu Bagdada je u seriji bombaških napada od strane ISIL-a ubijeno 340 ljudi. 
  • 2017. je u eksploziji kamiona bombe u somalijskom Mogadišu ubijeno je čak 600 ljudi. 
  • A najsmrtonosniji napad je i onaj najpoznatijii, 11. rujna 2001., kad su, prema planu Al-Qaide, avioni srušili njujorške blizance, pri čemu je poginulo 2977 ljudi. 

Napad u Šri Lanki sigurno će izazvati teške gospodarske posljedice jer ta je zemlja jako ovisna o turizmu. Na utjecajnoj stranici Lonely Planet odabrana je destinacijom broj jedan u svijetu za 2019. godinu. 
  
"Imamo hostel u Šri Lanki. Imali smo odlične rezervacije. Trebat će nam neko vrijeme da se oporavimo jer turizam nam je jedna od najvažnijih industrija. Normalno je da će se ljudi bojati putovati, ali nadam se da ćemo se brzo oporaviti", kazao je Clement Senaratne, poduzetnik iz Šri Lanke.

Braća se nadaju da će strah uskoro prestati i da zemlja u kojoj živi mnogo etničkih i religijskih skupina neće utonuti u odmazde. 

"Ovo nije Šri Lanka. Mi živimo u miru i skladu, a terorističke skupine su nas iskoristile za svoje igre", kazao je Brian.

ISIL je objavio fotografije navodnih izvršitelja napada, međutim za neke od tih ljudi, kao i to da namjeravaju napasti crkve, znale su i sigurnosne službe, ali nije se poduzelo ništa. Propust kojeg su stanovnici malog otoka u indijskom oceanu preskupo platili.

Izdvojeno

Vezani članci

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!