Novosti / Svijet

Krvoproliće na Šri Lanki

Ispovijest sestre bombaša krvnika: 'Bio je veseo dječak, a onda se pretvorio u fanatika i postao lud'

Ispovijest sestre bombaša krvnika: 'Bio je veseo dječak, a onda se pretvorio u fanatika i postao lud'
AP Images

Abdul je bio visoko obrazovan, ali je tijekom studija ušao u ekstremizam. Prigovarao je obitelji što ne prakticiraju vjeru

Jedan je od bombaša koji je sudjelovao u masakru u kojem je ubijeno 359 ljudi na Šri Lanki je Abdul Lathief Jameel Mohamed. Njegova sestra ispričala kako je bio dječak nevinog lica koji se školovao u Velikoj Britaniji. Nakon što je studirao avijaciju na Sveučilištu Kingston u Londonu radikalizirao se u Australiji.

Raznio se tijekom napada na hotel Taj Samudra, a istražitelji vjeruju kako mu to nije bila namjera. Naime, bombaš nije uspio detonirati ekpslozivnu napravu u hotelu jer je bomba zakazala i nije proradila kako treba pa je eksplodirala u manjoj kući za goste. Pritom je ubijen jedan turist.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Samsul Hidaya, sestra bombaša, ispričala je kako je Abdul bio visoko obrazovan, ali je tijekom studija ušao u ekstremizam.

"Moj brat je postao iznimno religiozan tek kada je otišao u Australiju. Bio je normalan dok je studirao u Britaniji i takav se vratio sa studija. Nakon što je otišao na postdiplomski studij u Australiju, vratio se na Šri Lanku kao drugi čovjek”, ispričala je Samsul za za Daily Mail.

Prepričala je kako se vratio s dugom bradom. Više se nije šalio i izgubio je smisao za humor po čemu je prije bio poznat. Postao je ozbiljan i povučen.

"Nikome koga nije poznavao nije se niti osmjehnuo, a pogotovo se prestao smijati", rekla je.

Prisjetila se i da je bio ljubitelj glazbe te duhovit dječak. No, u međuvremenu je vlastitoj djeci zabranio slušanje glazbe i nikome nije rekao niti jednu toplu riječ.

Kada se vratio u Šri Lanku u njihovoj u obitelji su krenule trzavice jer ih je Abdul napadao zbog njihovih propusta kao vjernika.

"Isprva sam imala brojne rasprave s njim. No razgovori su počeli ulaziti sve dublje i dublje u religiju i ja ga više nisam mogla pratiti. Prigovarao je muškim članovima obitelji ako su brijali brade, postao je ljutit i totalno lud. Zato sam s njime prestala komunicirati i situacija se drastično pogoršavala", ispričala je.

Iako je živio iza ugla, počeli su se izbjegavati. Ona bi posjećivala majku, on ju je ignorirao. Međutim, unatoč njegovom evidentnom fanatizmu, vijesti o uskrsnom krvoproliću obitelj su šokirale.

"Kad nam je policija rekla da je on jedan od napadača, skoro sam pala u nesvijest. Nisam mislila da bi mogao otići toliko daleko. I dalje sam u nevjerici. Nešto mu se dogodilo u Australiji i kompletno promijenilo njegovu osobnost", rekla je sestra bombaša.

Izdvojeno

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!