Novosti / Svijet

'KONAČNA FAZA'

VIDEO Kaos u Venezueli! Razdor u vojsci - pucaju jedni na druge! Maduro: 'Zapovjednici su mi lojalni'

VIDEO Kaos u Venezueli! Razdor u vojsci - pucaju jedni na druge! Maduro: 'Zapovjednici su mi lojalni'
AP Images

'Nacionalne oružane snage donijele su pravu odluku i računamo na podršku naroda Venezuele', poručio je Guaido

Leopoldo Lopez

Vođa venezuelske opozicije Juan Guaido rekao je u utorak kako je započeo s "posljednjom fazom" svog plana za svrgavanje predsjednika Nicolasa Madura s vlasti, pozvavši građane Venezuele i vojsku da ga podrže kako bi okončali Madurovu "uzurpaciju".

Guaido se u videu koji je objavio na svom Twitter profilu nalazio u društvu muškaraca u vojnim odorama i oporbenog političara Leopolda Lopeza, koji je bio u kućnom pritvoru. Rekao je kako se nalazi u zračnoj bazi La Carlota u Caracasu.


"Nacionalne oružane snage donijele su pravu odluku i računamo na podršku naroda Venezuele", poručio je Guaido.

AP je izvijestio da je vojska oslobodila i Leopolda Lopeza, oporbenog političara koji je bio u kućnom pritvoru. "Ovo je trenutak za sve Venezuelance, i one u uniformama i one koji ih ne nose. Svi bi trebali u miru izaći na ulice", rekao je Lopez.

Vlada tvrdi da suzbija državni udar

Venezuelski ministri obrane i komunikacija Vladimir Padrino i Jorge Rodríguez objavili su utorak da vlada suzbija plan državnog udara na koji je pozvao Guaido.

Rodriguez tvrdi da vlada ima posla s "malenom skupinom izdajnika koji bi proveli državni udar protiv ustava i mira u republici".

Na Twitteru se oglasio i američki senator Marco Rubio i pozvao narod Venezuele da izađu na ulice i dignu svoj glas: "Ovo je trenutak za vojnike u Venezueli da ispune ustavnu zakletvu i obrane legitimnog tehničkog predsjednika Juana Guaida u njegovim naporima da vrati demokraciju. Možete pisati povijest u sljedećim satima i danima".

Čelni čovjek venezuelske vojske Vladimir Padrino rekao je da oružane snage ostaju vjerne Maduru: "Oružane snage ostaju u čvrstoj obrani ustava i legitimnih vlasti. Odbijamo ovaj pokret puča, koji želi u našu zemlju unijeti nasilje. Pseudo-vođe na čelu ovog subverzivnog pokreta koriste naoružanu vojsku i policijske službenike kako bi na ulice unijeli tjeskobu i strah''.

AP je javio da je nešto ranije među prosvjednike u istočnom, bogatijem dijelu Caracasa bačen suzavac.

Bolivijski predsjednik Evo Morales osudio je današnje događaje u Venezueli: "Osuđujemo pokušaj puča u Venezueli, koji pokušava desnica, uz potporu stranih interesa. Ali sigurni smo da će se hrabra Bolivarska revolucija našeg brata Nicolasa Madura potvrditi i nakon ovog imperijalističkog napada".

Guaido, čelnik venezuelske Nacionalne skupštine koju nadzire oporba, u siječnju se pozvao na ustav kako bi preuzeo dužnost privremenog predsjednika nakon što je ponovni izbor predsjednika Nicolasa Madura 2018. proglasio nelegitimnim. 

Posljednjih je tjedana sve više i više putovao izvan glavnog grada Caracasa kako bi pokušao izvršiti pritisak na Madura da odstupi.

Za srijedu su planirani prosvjedi među kojima, po najavama Guaidoa, "najveći mimohod u povijesti Venezuele".  

Maduro naziva Guaida marionetom SAD-a koji ga pokušava svrgnuti državnim udarom. Vlada je uhitila njegovog glavnog pomoćnika, ukinula Guaidov parlamentarni imunitet te je otvoreno nekoliko istraga protiv njega. Također su mu zabranili odlazak iz zemlje, što je Guaido otvoreno prekršio ranije ove godine.

Prošlog je tjedna Guaido rekao kako je njegov kongresni saveznik, oporbeni zastupnik Gilber Caro, pritvoren te je 11 članova njegovog tima pozvano na razgovor u obavještajnu agenciju Sebin.

Razdor u vojsci: Pucaju jedni na druge?

Reuters navodi kako su svjedoci rekli da su deseci uglavnom mladih naoružanih muškaraca u vojnim uniformama koji prate Guaida razmijenili vatru s vojnicima koji podržavaju Madura izvan zračne luke La Carlota, ali da se ne čini da je opozicija pokušala silom preuzeti vlast. 

Maduro: 'Vojni zapovjednici su mi lojalni'

Prvi put otkako je lider oporbe objavio da kreće posljednja faza rušenja Nicolasa Madura, oglasio se i predsjednik Venezuele. Maduro je na Twitteru poručio da su mu vojni zapovjednici lojalni.

"Čelični živci! Razgovarao sam sa zapovjednicima i regionalnim obrambenim organima i oni su izrazili svoju lojanost narodu, ustavu i domovini. Pozivam na maksimalnu mobilizaciju kako bismo osigurali pobjedu mira. Pobijedit ćemo!", istaknuo je Maduro.

Preporučeno za tebe

Izdvojeno

Vezani članci

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!