Novosti / Svijet

Na summitu G20

Na pomolu novi susret Putina i Trumpa: Ruski predsjednik 'otvoren za takav sastanak'

Na pomolu novi susret Putina i Trumpa: Ruski predsjednik 'otvoren za takav sastanak'
AP

Iz Kremlja su stigli i komentari u vezi rasta napetosti između SAD-a i Irana

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u srijedu da je otvoren za sastanak s američkim kolegom na summitu G20 u lipnju te je na sastanku s austrijskim predsjednikom Alexanderom Van der Bellenom izrazio zabrinutost zbog rasta američko-iranskih napetosti.

Američki predsjednik Donald Trump rekao je u ponedjeljak da planira sastanak s Putinom na sastanku G20 u Japanu u lipnju.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Kremlj je u srijedu objavio da je Putin otvoren za takav sastanak, ali i dodao da Moskva još nije primila nikakav službeni zahtjev iz Washingtona, navodi Reuters. 

Rast napetosti između SAD-a i Irana

U vezi s rastom napetosti između Sjedinjenih Država i Irana, Kremlj je u srijedu izrazio zabrinutost zbog nastavka "eskalacije napetosti", a austrijski predsjednik drži da bi pritisak na Iran pogoršao stanje, piše agencija France presse. 

"Zasad vidimo da se eskalacija napetosti u vezi s tim pitanjem nastavlja", rekao je novinarima glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov, optužujući SAD da "provocira" Iran. 

Ionako napete veze Washingtona i Teherana dodatno su se zategnule prije tjedan dana: Iran je godinu dana nakon američkog povlačenja rekao da neće poštovati neke obveze koje je preuzeo na temelju međunarodnog ugovora potpisanog 2015. koji određuje okvire njegova nuklearnog programa dok Trumpova vlada zaoštrava sankcije protiv iranskog gospodarstva.

Nastavak eskalacije?

"Teško možemo govoriti o bilo kakvom smirivanju: očito je da postoji sklonost prema nastavku eskalacije", reagirao je Peskov.

Dodao je da "žali zbog iranskih odluka", rekavši ipak da "razumije kako Iran takve odluke ne donosi dragovoljno, nego kao odgovor na pritisak". "A upravo djelovanje SAD-a provocira Iran".

Dan ranije u Moskvi se s ponajprije sa svojim kolegom po dužnosti Sergejom Lavrovom, a zatim i s Putinom sastao američki državni tajnik Mike Pompeo i rekao da Sjedinjene Države ne žele rat s Teheranom.  

Putin: "Za Iran je bolje da ne izađe iz nuklearnog ugovora"

Svi pričaju o njegovoj reakciji: Pogledajte Trumpov izraz lica kad je ugledao Putina

Putin je u srijedu ocijenio da je za Iran "bolje da unatoč svemu ne izlazi iz (nukelarnog) ugovora".

"Uvijek smo podupirali taj ugovor (...) i žalimo što se on u ovom trenutku uništava", rekao je Putin na tiskovnoj konferenciji s Van der Bellenom u Sočiju, na Crnome moru.

"Rusija nije vatrogasna služba. Ne možemo sve spasiti, osobito ako to ne zavisi samo od nas", istaknuo je ipak Putin.

Van der Bellen je ocijenio da bi "svaki dodatni pritisak na Iran mogao pogoršati" stanje.

Izdvojeno

Vezani članci

Citaj, prati i komentiraj naše price i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!