Novosti / Svijet

Nakon Christchurcha

Tehnološki divovi obećali suzbijiti teroristički sadržaj na internetu: 'Moramo pronaći odgovor'

Tehnološki divovi obećali suzbijiti teroristički sadržaj na internetu: 'Moramo pronaći odgovor'
Pixsell

No poziv nije obvezujuće naravi, zbog čega ga neki smatraju tek lijepom željom

Pet globalnih tehnoloških kompanija obećalo je da će suzbiti objavljivanje terorističkih sadržava na internetu, prenose u srijedu agencije.

Facebook, Amazon, Google, Twitter i Microsoft zajednički će razviti alate za otkrivanje i brisanje terorističkih i ekstremističkih materijala.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

To su obećali na summitu u Parizu, organiziranom nakon terorističkog napada u Christchurchu na Novom Zelandu u kojem je poginula 51 osoba. Napadač je svoj krvavi pohod uživo prenosio na društvenim mrežama.

Sastanak su organizirali francuski predsjednik Emmanuel Macron i novozelandska premijerka Jacinda Ardern pod sloganom "Poziv iz Christchurcha".

Susret je simbolički počeo "karangom" ili maorskom pjesmom koja izražava bol novozelandskih stanovnika zbog pokolja 51 muslimana u džamijama u Christchurchu 15. ožujka.

Napad je zgrozio javnost tim više što je "planiran kako bi bio što krvaviji", rekla je Adern u razgovoru za francuski dnevni list Le Monde. "Facebook koji je korišten kao platforma za izravni prijenos pokušao je ukloniti snimku: uklanjali su je 1,5 milijun puta. U prva 24 sata ponovo se pojavljivala na YouTubeu svake sekunde", dodala je.

Pred takvim fenomenom "ne možemo djelovati sami", na razini pojedine zemlje, istaknula je premijerka. "Za svjetsku mrežu moramo pronaći svjetski odgovor".

"Poziv iz Christchurcha" znači "tražiti od zemalja i od velikih tehnoloških kompanija da djeluju protiv terorizma i nasilnog ekstremizma na internetu", priopćio je Macronov ured.

Inicijativi se pridružilo dvadesetak čelnika i poduzetnika, među kojima kanadski premijer Justin Trudeau i norveška premijerka Erna Solberg. Sastanku su nazočili jordanski kralj Abudlah, senegalski predsjednik Macky Sall, britanska premijerka Theresa May te direktori tehnoloških tvrtki.

No poziv nije obvezujuće naravi, zbog čega ga neki smatraju tek lijepom željom. 

Izdvojeno

Vezani članci

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!