Novosti / Svijet

Situacija se ipak smirila

Sukobi na sjeveru Kosova: Blokade, uhićeni, ranjeni i vojska; Vučić: 'Nećemo dozvoliti novu oluju'

Rusija, čiji je pripadnik UN-a i uhićen, ju je osudila, a Europska unija pozvala je na krajnju suzdržanost svih strana

Blokade, uhićeni, ranjeni i sukobi danas na sjeveru Kosova. Nakon ranojutarnje akcije Specijalne postrojbe kosovske policije, tzv. ROSU, uhićeno je 28 osoba, među kojima su i Srbi. 

Priština akciju objašnjava borbom protiv organiziranog kriminala, dok je Beograd vidi kao provokaciju i zastrašivanje Srba koji ondje žive, zbog čega su kosovski Srbi odmah podignuli barikade. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Iako se poslijepodne situacija smirila, kolona srpske vojske krenula je prema Kosovu.

Sve je počelo oko šest sati ujutro kada su specijalne jedinice kosovske policije ROSU krenule u akciju. 

Čim su uhićenja krenula, na sjeveru Kosova u srpskim općinama oglasile su se, već po običaju, sirene za zračnu opasnost. 

Alarmiran je i Beograd, a kosovski Srbi uzvratili su blokadama. Srpski mediji tada govore i o pucnjevima. 

"Budući da se u prva dva sata nije imalo službenih obavijesti o tome što se događa, a ekskluzivan pristup akciji dan je jednom prištinskom mediju koji je pratio samo akciju na sjeveru, stekao se dojam da se provodi samo na srpskom dijelu", rekla je Milica Andrić, novinarka portala KoSSev.

U srpskim općinama na sjeveru Kosova  postavljaju se prepreke, kamioni, pale se gume. Kosovska policija je uzvratila probijajući blokade te tada dolazi do sukoba i ima ranjenih s obje strane. 

Dragiša Milović, KBC Kosovska Mitrovica: "Radi se o pacijentima koji imaju ozljede ekstremiteta, kontuzije i trenutno su van životne opasnosti", rekao je Dragiša Milović iz KBC-a Kosovska Mitrovica.

Napetost je dodatno narasla porukom srpskog predsjednika iz Beograda.

"Mi da dozvolimo novu Oluju u bilo kojem dijelu gdje žive naši ljudi? Nećemo! Kao vrhovni zapovjednik oružanih snaga naredio sam punu borbenu i bojavu gotovost naših armijskih jedinica. Naša vojska, ukoliko dođe do bilo kakvog ozbiljnijeg ugrožavanja poretka i života ljudi na sjeveru Kosova i Metohije, zaštitit će naš narod", poručio je Aleksandar Vučić.

VEZANA VIJEST

Iz Prištine uzvraćaju da su i kosovske snage također u pripravnosti, ali i objašnjavaju da je akcija na cijelom Kosovu zbog organiziranog kriminala. 

"Uhićeni su neki dužnosnici i građani različitih nacionalnosti, Albanci, Srbi, Bošnjaci i jedan Rus koji je kao diplomat pokušao spriječiti policijsku akciju. Pozivam građane Kosova, posebno Srbe koji žive na sjeveru, da to vide kao običnu akciju, koja će doprinijeti vladavini prava i nije usmjerena protiv bilo koje zajednice", kazao je predsjednik Kosova Hashim Thaci.

Uhićeno je 19 policajaca i carinika, od čega 11 Srba. Uhićeno je još i devet građana za koje se sumnjiči da su krijumčari. 

"Nakon što su prikupljeni svi potrebni dokazi specijalni tužitelj je zatražio pretragu kuća i provjeru svih osumnjičenika", rekao je Syle Hoxha, kosovski državni odvjetnik .

Istraga traje već mjesecima zbog krijumčarenja robe iz Srbije nakon uvođenja dvosutrko viših carina.

Akcija je završila do podne. Rusija, čiji je pripadnik UN-a i uhićen, ju je osudila, a Europska unija pozvala je na krajnju suzdržanost svih strana.

Izdvojeno

Vezani članci

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!