Novosti / Svijet

Put smrti

11 poginulih u samo deset dana: Je li Mount Everest postao opasan komercijalni proizvod?

Mount Everest, 8848 metara visok san mnogih alpinista, postao je grob mnogim penjačima

Jedanaest poginulih u samo deset dana na najvišem vrhu svijeta - Mount Everestu. Uska himalajska staza pretrpana je penjačima i izgleda više kao turistička atrakcija nego kao ozbiljni penjački poduhvat. Oko penjača smrznuta tijela, ali nitko ne odustaje, pa i po cijenu života. Nitko i ne kontrolira tko se penje na taj zahtjevni vrh.

8848 metara visok san - Mount Everest - postao je grob mnogim penjačima. Nevjerojatne gužve, više od 200 ljudi na uskoj ledenoj stazi, oko njih mrtva tijela, uzrokovale su da samo u posljednijh deset dana ondje pogine čak jedanaestero ljudi.

„Nekoliko je platilo životom taj uspon jer su predugo stajali, izgubili su zapravo sav kisik iz boca i prilikom silaska imali su problema i umrli“, rekao je voditelj ekspedicija na Himalaju Darko Berljak.

Gužva je nastala jer su nakratko bili povoljni vremenski uvjeti, što je rijetkost u tom dijelu svijeta pa su svi nahrlili u isto vrijeme.

Uspon stoji od 50 do 100 tisuća dolara po osobi. Od tog novca siromašni stanovnici Nepala mogu školovati na stotine djece. I zato su kontrole tko se penje sve manje. A uspon je nevjerojatno zahtjevan.

Uspon kreće u neplaskom gradiću – Nimcheu. Odatle penjačima treba tri dana hoda do baznog logora koji je na gotovo 5500 metara nadmorske visine. Tamo provedu i više od mjesec dana kako bi se priviknuli na upola manje kisika nego što ga ima na razini mora.

Putem su još četiri kampa, a takozvana "zona smrti" počinje na 8000 metara nadmorske visine. Tu pogiba najviše ljudi, i to najčešće pri silasku s Everesta, zbog nedostatka kisika, promrzlosti i iscrpljenosti. Crna točka je i tzv. Hillaryjeva stuba prije samog vrha na kojoj nastaju najveće gužve.

Na samom je vrhu samo 30 posto kisika u svakom udahu. Vrh su osvojili rijetki, među njima i četiri Hrvatice. A bivšemu ministru obrane, inače strastvenom penjaču, Anti Kotromanoviću Mount Everest je san. Bez obzira na rizik.

„Penješ se gore, riskiraš život, ali kako je to dobro. Meni je gušt uživati u tim teretima, u tom znojenju, u spavanju u šatoru, u jedenju loše ili nikakve hrane. Evo, sad sam u toj fazi, kao malo dijete, ali idemo dalje“, izjavio je bivši ministar obrane Ante Kotromanović.

Za osvajanje Everesta trebat će mu godina dana pripreme, a onda možda postane još jedan Hrvat koji je uspješno svladao najviši vrh svijeta.

Najgledaniji video

Izdvojeno

Vezani članci

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!