Ostani doma
Novosti / Svijet

PROPOVIJED U VATIKANU

Papa o pošastima modernog doba: 'Što smo više na društvenim mrežama, manje smo socijalizirani'

Papa o pošastima modernog doba: 'Što smo više na društvenim mrežama, manje smo socijalizirani'
AP Images

Zadnjih tjedana Franjo je udvostručio napore za pomoć siromašnima u Rimu

Papa Franjo progovorio je na Trgu sv. Petra u Rimu protiv kulture zatvaranja ljudi u uski krug sebi sličnih poručivši da je "malen korak od gnijezda do sekte, čak i unutar crkve", a molio je i za mir u Sudanu nakon krvavih obračuna vojske s prosvjednicima.

"Danas smo u iskušenju da gradimo gnijezda, okružimo se ljudima iz vlastite skupine, sebi sličnima, alergični smo na svaku kontaminaciju" drugima, rekao je Papa u homiliji na blagdan Duhova.

"Od gnijezda do sekte tek je jedan korak, uključivo unutar same Crkve: koliko puta vlastiti identitet definirao u odnosu na onoga koji je na suprotnoj strani", rekao je Papa koji zagovara otvaranje prema drugim vjerama i nacionalnostima. 

"U doba računala distancirani smo: što se više 'družimo' na društvenim mrežama, to smo manje socijalizirani", rekao je. 

Danas je "u modi etiketirati", ali i vrijeđati. Poslije shvatimo da se time zadaje bol osobi koju smo uvrijedili, ali i onome koji vrijeđa", rekao je.

Na misi je papa Franjo, koji je ujedno i biskup Rima, pozvao vjernike svoje dijeceze da poslušaju "jecaj" naroda koji živi u tom gradu. 

Zadnjih tjedana Franjo je udvostručio napore za pomoć siromašnima u Rimu, kako strancima, migrantima,  tako i svima koji teško žive u Vječnom gradu. 

Početkom svibnja rekao je da ga bole prijetnje pripadnika krajne desnice upućene romskoj obitelji koja je je na korištenje dobila socijalni stan. 

U svibnju je i papin milostinjar, kardinal Konrad Krajewski, protuzakonito uključio struju skvoterima u jednoj zgradi u Rimu i time izazvao ministra unutarnjih poslova Mattea Salvinija, koji je i predsjednik krajnje desne protumigrantske stranke Lige. Salvini je tada pozvao Vatikan neka pomogne svim Talijanima "koji ne uspijevaju platiti račune za struju, plin ili vodu". 

Papa je pozvao i na mir u Sudanu nakon krvavog obračuna sigurnosnih snaga s prodemokratskim prosvjednicima u Khartumu prošli tjedan. 

"Vijesti iz Sudana izvor su boli i zabrinutosti. Molimo za te ljude, kako bi nasilje prestalo i opće dobro postiglo se dijalogom", rekao je Papa u tjednoj propovijedi vjernicima na Trgu sv. Petra. 

Zdravstveni djelatnici objavili su da je 113 osoba ubijeno u nasilju u sudanskoj prijestolnici, gdje oporba traži okončanje vojne vlasti i mirnu tranziciju nakon svrgavanja predsjednika Omara al Bašira. 

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!