Novosti / Svijet

Odluka na jesen!

Završeno povijesno suđenje katalonskim separatistima: Ispitano na stotine svjedoka

Završeno povijesno suđenje katalonskim separatistima: Ispitano na stotine svjedoka
AP

Optuženici su već najavili da će se obratiti Europskom sudu za ljudska prava

Nakon četiri mjeseca rasprava, povijesno suđenje za dvanaestero pristaša katalonske neovisnosti za sudjelovanje u pokušaju odcjepljenja 2017. završilo se u srijedu u Španjolskoj gdje će sud svoju politički krajnje osjetljivu odluku donijeti za nekoliko mjeseci.

Tim se separatistima, bivšim članovima katalonske vlade, bivšoj predsjednici pokrajinskog parlamenta i čelnicima separatističkih organizacija sudilo zbog toga što su 1. listopada 2017. organizirali referendum o samoodređenju koji je sud zabranio, a obilježilo ga je policijsko nasilje, nakon čega je katalonski parlament 27. listopada donio izjavu o neovisnosti koja je ostala tek mrtvo slovo na papiru.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Devetero ih je u pritvoru više od godinu dana. Stotine svjedoka, među kojima i premijer Mariano Rajoy, saslušane su na Vrhovnom sudu, najvišem pravosudnom tijelu u Španjolskoj čija se odluka očekuje na jesen i na koju se ne može uložiti žalba.

Optuženici su već najavili da će se obratiti Europskom sudu za ljudska prava.

Bivši katalonski potpredsjednik Oriol Junqueras, u pritvoru od studenog 2017., bio je glavni optuženik u odsutnosti bivšeg katalonskog predsjednika Carlesa Puigdemonta koji je prebjegao u Belgiju pred progonom. Prijeti mu 25-godišnja zatvorska kazna.

"Najbolje za cijeli svijet, za Kataloniju, za Španjolsku, za Europu je vratiti pitanje na politički teren", kazao je i pozvao na "dijalog" da se riješi katalonska kriza. 

"Mislite li da će se Katalonci prestati boriti za pravo na samoodređenje zbog jedne sudske odluke? Siguran sam da neće", rekao je optuženi Jordi Cuixart.

Njihovi pristaše koji ih smatraju "političkim zatvorenicima" pozvali su na prosvjede u Barceloni gdje su već poslije podne prosvjednici tražili oslobađajuću presudu i nosili transparente s porukom "Opet ćemo to učiniti", smjerajući na pokušaj odcjepljenja.

Španjolsko pravosuđe i vlada pak neprestano ističu da se optuženicima ne sudi zbog njihovih ideja, nego zbog povrede zakona.

Državno odvjetništvo je ne dvojeći ocijenilo događaje iz 2017. "državnim udarom" koji se događao u "ozračju pobune".

Više od godinu i pol nakon pokušaja odcjepljenja, u duboko podijeljenoj Kataloniji na vlasti su pristaše neovisnosti, a katalonsko pitanje je i dalje u središtu nacionalne političke rasprave.

"Kakva god bila presuda, pokret za neovisnost će ju iskoristiti za ponovnu mobilizaciju", ocijenio je Oriol Bartomeus, profesor političkih znanosti na Autonomnom sveučilištu u Barceloni.

Izdvojeno

Vezani članci

Citaj, prati i komentiraj naše price i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!