Novosti / Svijet

Slijedi isporuka

Unatoč Trumpovom ultimatumu Turska kupila proturaketni sustav S-400: 'To je gotov posao'

Unatoč Trumpovom ultimatumu Turska kupila proturaketni sustav S-400: 'To je gotov posao'
Shutterstock

Počinje otkucavati sat da Washington nametne sankcije kojima prijeti Ankari

Turska je već kupila ruski proturaketni sustav S-400 i nada se da će joj biti isporučen u srpnju, rekao je u srijedu turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

"Turska je već kupila obrambeni susav S-400. To je gotov posao. Nada se da će ti sustavi sljedeći mjesec biti isporučeni našoj zemlji", rekao je Erdogan.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Već smo platili 1.25 milijarda dolara", rekao je Erdogan.

Turska i Sjedinjene Države, obje članice NATO-a, mjesecima se spore zbog turske narudžbe ruskog oružja koje nije kompatibilno s NATO-ovim.  

Američki vršitelj dužnosti ministra obrane Patrick Shanahan rekao je prošli tjedan da Turskoj neće biti isporučeni američki borbeni zrakoplovi F-35 ako ne odustane od kupnje proturaketnog ruskog sustava S-400.

Na sastanku s članovima svoje stranke AK, Erdogan je rekao da će Turska pozvati na red svakoga tko je isključi iz programa F-35.

"Pozivat ćemo na odgovornost za isključenje Turske iz programa F-35 na svakoj platformi jer je bez razloga ili zakona", rekao je Erdogan.

Podsjetio je da je Turska također partner u proizvodnji programa F-35.

Erdogan je također rekao da o tome želi telefonski razgovarati sa Sjedinjenim Državama prije sastanka s predsjednikom Trumpom u Osaki u Japanu krajem mjeseca kada se održava summit G-20.

Rusija je u utorak rekla da planira isporučiti S-400 Turskoj u srpnju, čime počinje otkucavati sat da Washington nametne sankcije kojima prijeti Ankari ako doista provede taj posao.

Izdvojeno

Citaj, prati i komentiraj naše price i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!