Ostani doma
Novosti / Svijet

SLUČAJ IZ NJEMAČKE

Dvije ginekologinje osuđene zbog 'reklamiranja' pobačaja: Spremne su ići do Ustavnog suda

Dvije ginekologinje osuđene zbog 'reklamiranja' pobačaja: Spremne su ići do Ustavnog suda
Thinkstockphotos

Nedavna reforma trebala je liberalizirati objavljivanje informacija o prekidu trudnoće

Berlinski sud u petak je osudio dvije ginekologinje na novčanu kaznu zato što su "reklamirale" pobačaj na svojim mrežnim stranicama, unatoč nedavnoj reformi koja je trebala liberalizirati objavljivanje informacija o namjernom prekidu trudnoće.

"Liječnice nisu samo navele da obavljaju pobačaj nego i kako ga izvode", piše u priopćenju prekršajnog suda koji je Bettinu Gaber i Verenu Weyer osudio na novčanu kaznu od 2000 eura.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Sutkinja Christine Mathiak rekla je da liječnici imaju pravo navesti da čine pobačaj, ali ne i opisivati okolnosti u kojima se izvodi, u ovom slučaju da se zahvat može izvesti "lijekovima i bez anestezije" i u "sigurnim okolnostima".

Informacija o pobačaju uređena je u Njemačkoj, gdje Crkve još imaju važnu društveno-političku ulogu, člankom 219 Zakona o kaznenom postupku.

Reformom iz veljače ublažena je zabrana "reklamiranja" pa je ginekolozima dopušteno navesti izvodi li ordinacija pobačaje jer se dotad to smatralo nezakonitom promidžbom kažnjivom dvije godine zatvora.

Dvije osuđene ginekologinje namjeravaju osporiti odluku i spremne su ići do Ustavnog suda jer drže da se sudska odluka kosi s profesionalnom te slobodom izražavanja i informiranja.

Preporučujemo ti još sadržaja

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!