Novosti / Svijet

Francusko-njemački projekt

Europa više neće ovisiti o saveznicima? Kreće izgradnja nove generacije borbenih zrakoplova

Europa više neće ovisiti o saveznicima? Kreće izgradnja nove generacije borbenih zrakoplova
Ilustracija/Petar Glebov/PIXSELL

Pariz i Berlin očekuju prvi let prototipa oko 2026. godine

Španjolska se u ponedjeljak pridružila francusko-njemačkom projektu izgradnje nove generacije borbenih zrakoplova, inicijativi koja bi trebala osigurati da se Europa brani sama i ne ovisi o saveznicima u sve nesigurnijem svijetu. 

Proizvođači letjelica Dassault AviationAirbus izgradit će borbeni zrakoplov za koji se očekuje da će biti u funkciji od 2040. i s vremenom zamijeniti Dassault Rafale, francuski dvomotorni višenamjenski lovac i njemački Eurofighter. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Europski projekt suočava se s konkurencijom iz Britanije koja je prošle godine objavila vlastite planove za novi borbeni zrakoplov nazvan Tempest (Oluja). Industrijski čelnici pozivaju europske zemlje da brzo reagiraju inače riskiraju poraz na globalnom tržištu od većih igrača poput SAD-a pa i Kine u budućnosti. 

Potpisan sporazum o trilateralnom okviru suradnje

Francuski, njemački i španjolski ministri obrane potpisali su sporazum o trilateralnom okviru suradnje na Paris Airshowu sjedeći na maketi borbenog zrakoplova dok im je pljeskao francuski predsjednik Emmanuel Macron

Francuski Safran i njemačka tvrtka MTU Aero Engines zajednički će proizvesti novi motor borbenog zrakoplova. Dassault Aviation i Airbus dostavili su zajednički industrijski prijedlog vladama Francuske i Njemačke. 

"Prva faza demonstracije označava još jedan odlučujući korak", navode u zajedničkoj izjavi. 

Skepticizam oko budućnosti europske obrambene suradnje

Francuska je razmatrala suradnju s Britanijom na projektu čime bi spojila dvije najveće europske vojne sile. No, Macron i njemačka kancelarka Angela Merkel su u srpnju 2017. objavili plan za Future Combat Air System (SCAF) uključujući borbeni zrakoplov.  

Britanska najava planova u srpnju prošle godine o proizvodnji nove generacije zrakoplova koji će konkurirati američkom F-35, najnaprednijem ratnom zrakoplovom na svijetu, razotkrilo je europske podjele i produbilo skepticizam oko budućnosti europske obrambene suradnje dok Britanija pregovara o svom izlasku iz Europske unije.

Prvi let prototipa oko 2026. godine

Britanski BAE Systems i proizvođač zrakoplovnih motora Rolls-Royce, talijanska tvrtka Leonardo i europski proizvođač projektila MBDA predvodit će britanski projekt. 

"Natjecanje među Europljanima kada nas slabi protiv Amerikanaca i Kineza je smiješna", rekao je Macron. 

Francuska i njemačka vlada očekuju ulaganje početnih 4 milijarde eura u borbeni zrakoplov do 2025., a Francuska, voditelj projekta, doprinijet će s 2,5 milijardi eura, navodi francusko ministarstvo obrane. 

Pariz i Berlin očekuju prvi let prototipa oko 2026. godine. 

Izdvojeno

Vezani članci

Citaj, prati i komentiraj naše price i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!