Ostani doma
Novosti / Svijet

Tragala za hranom

Ozbiljne posljedice klimatskih promjena: Mršava i gladna polarna medvjedica zalutala u grad

Ozbiljne posljedice klimatskih promjena: Mršava i gladna polarna medvjedica zalutala u grad
Shutterstock

Njeno prirodno stanište se smanjuje zbog klimatskih promjena

Gladna polarna medvjedica primijećena je zadnjih dana u ruskom Norilsku, najsjevernijem gradu na svijetu, a stručnjaci su komentirali da se njeno prirodno stanište smanjuje zbog klimatskih promjena te da je stoga prisiljena daleko lutati u potrazi za hranom. 

Mršava medvjedica bila je u potrazi za hranom u tom sibirskom gradu daleko od svog prirodnog staništa, pokazuju fotografije objavljene na društvenim mrežama.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Ledena prostranstva koja su tradicionalno pružala prirodno lovište za medvjede smanjila su se uslijed relativno visokih temperatura u regiji, kažu stručnjaci.

"Smanjenje ledenog pokrova dovelo je do promjena u ponašanju životinja vezano uz hranjenje", rekao je Dmitrij Gorškov, stručnjak za bioraznolikost u Svjetskoj organizaciji za zaštitu prirode (WWF-Rusija).  

Zato što ne mogu loviti tuljane, medvjedi su "prisiljeni hodati stotine kilometara u potrazi za hranom i najčešće je nalaze u blizini naselja", kazao je on.

Vlasti u Norilsku, više od dvije tisuće kilometara sjeveroistočno od Moskve, priopćile su da medvjedica luta gradom nekoliko dana. Nitko joj ne smije prići bliže od 30 metara dok stručnjaci za životinje ne procijene njeno stanje, izvijestila je novinska agencija RIA.

Na temelju te procjene "odlučit ćemo hoćemo li ju prebaciti na lokaciju unutar njezinog prirodnog staništa ili u zoološki vrt u Krasnojarsku", rekao je dužnosnik Aleksandar Korobkin. 

"Polarni medvjed u Norilsku jedinstvena je pojava. Ranije se to dogodili samo jedanput, prije 40 godina", kazao je stručnjak iz WWF-Rusija.

"Nekoliko sličnih slučajeva zabilježeno je u različitim regijama Rusije", rekao je Gorškov.

Ranije ove godine proglašeno je izvanredno stanje na arktičkom arhipelagu Novaja Zemalja u Rusiji zbog "invazije" glasnih polarnih medvjeda. Više od 50 medvjeda viđeno je kako ulazi u stambena naselja.

"Nemoguće je pobjeći od polarnog medvjeda!", upozorila je tada lokalna administracija. "Zbog nedostatka hrane polarni medvjedi mogu se prebaciti na bilo kakav mogući izvor hrane, uključujući čovjeka."

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!