Ostani doma
Novosti / Svijet

bit će ih još

Krenula uhićenja u Hong Kongu nakon nasilnih prosvjeda: Iza rešetki završilo 12 ljudi

Krenula uhićenja u Hong Kongu nakon nasilnih prosvjeda: Iza rešetki završilo 12 ljudi
AP Images

Među 12-ero uhićenih je 11 muškaraca između 14 i 36 godina

 Honkonška policija objavila je u srijedu da je uhitila 12 osoba povezanih s incidentima od 1. srpnja, iako je nejasno jesu li uhićeni bili među prosvjednicima koji su upali u tamošnji parlament i ispremetali zgradu. 

VEZANE VIJESTI

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Policija je također rekla da su ranije uhitili šest osoba povezanih s incidentima u nedjelju, 30. lipnja, dok je drugih osam osoba osumnjičeno za umiješanost u nezakonito objavljivanje privatnih informacija policijskih službenika na internetu.

Posljednjih tjedana Hong Kong potresaju javni prosvjedi protiv vladina Prijedloga zakona o izručenju kojim bi se stanovnici Hong Konga, regije s tradicijom neovisnog sudstva, slali na suđenje u Kinu u kojoj sudove kontrolira vladajuća Komunistička stranka.

Neviđena opsada parlamenta podigla je prosvjede na novu i opasniju razinu na simboličan dan - 1. srpnja, godišnjicu povratka bivše britanske kolonije Kini. 

Čelnica Hong Konga, Carrie Lam koju podupire Peking, snažno je promicala zakon, ali ga je odlučila suspendirati 15. lipnja zbog javnih prosvjeda. Kritičari su tražili da potpuno odustane od zakona, što je Lam odbila učiniti. 

Problem je okupio širu zajednicu Hong Konga i posljednjih tjedana na ulične prosvjede izvelo na stotine tisuća ljudi. 

Policija je u kratkoj izjavi rekla da je 12 osoba uhićeno zbog povezanosti s nasiljem u ponedjeljak ujutro. 

Policija je u ponedjeljak 1. srpnja osudila blokadu cesta prije zore u blizini parlamenta, rekavši da su "neki prosvjednici ukrali željezne motke i opeke s obližnjih gradilišta te zaštitne stupiće s obližnjih cesta".

Među 12-ero uhićenih je 11 muškaraca između 14 i 36 godina, navodi policija. 

Optužbe uključuju "posjedovanje oružja, nezakonito okupljanje, napad na policijskog službenika i ometanje policajca". 

Mnogi prosvjednici pokušali su prikriti svoj identitet noseći maske, kacige, a u nekim slučajevima kišobranima su izbjegavali kamere. Očekuje se još uhićenja.  

Preporučujemo ti još sadržaja

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!