Novosti / Svijet

POMIRLJIVO

Dačić: 'Srbija se raduje predsjedanju Hrvatske Europskom unijom i dosta očekuje'

Dačić: 'Srbija se raduje predsjedanju Hrvatske Europskom unijom i dosta očekuje'
Ivo Cagalj/PIXSELL

Dačić je čestitao i hrvatskoj ministrici vanjskih i europskih poslova Mariji Pejčinović Burić izbor za glavnu tajnicu VIjeća Europe

"Srbija se raduje i dosta očekuje od predsjedavanja Hrvatske EU. Mi smo ovdje svi naši i nama je interes da jedni druge pomažemo. Zato mislim da je važno da predsjedavanje Hrvatske bude u skladu s interesima cijele regije", naveli su beogradski mediji Dačićevu izjavu u Poznanu, gdje sudjeluje na summitu država zapadnog Balkana i EU-a, organiziranom u okviru Berlinskog procesa.

Dačić je, kako se navodi ,,čestitao i hrvatskoj ministrici vanjskih i europskih poslova Mariji Pejčinović Burić na izboru za glavnu tajnicu VIjeća Europe, navodeći da je i ta dužnost "veoma važno mjesto za regiju".

No, na pitanje novinara Večernjeg lista nije li zapravo točno da je Srbija savjetovala svojim zastupnicima u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe (PACE) da u glasanju budu protiv Marije Pejčinović-Burić, Dačić nije suvislo odgovorio.

Samo je rekao da nije glasala Srbija nego pojedinci, a na primjedbu da tim pojedincima valjda njihove stranke govore kako da glasaju, nije želio potvrditi neslužbene informacije koje su kolale Strasbourgom prošloga tjedna, a govorile su da srpski članovi PACE-a imaju naputak glasati protiv hrvatske kandidatkinje, koja je na kraju pobijedila.

Dačićeva je poruka kako Srbija drži da su sve zemlje u regiji prijateljske, da imaju iste probleme, te da se nijedna ne bi trebala radovati neuspjesima neke druge, uz sugestiju da se države regije trebaju uzajamno podržavati.

"Netko će reći da je to nova Jugoslavija, ali ja ne pričam o tome, govorim da imamo zajedničke interese i da bi bilo bolje da o tome javno govorimo, nego da u raznim čekaonicama svi isto mislimo, a nitko ne smije reći", rekao je Dačić i istaknuo da Srbiji nije u interesu da bilo gdje ima sukoba te naglasio kako je potreban mir u regiji. 

Izdvojeno

 • Antonija Blaće i Hrvoje Brlečić
  10 godina ljubavi Antonija Blaće objavila romantičnu fotografiju sa suprugom: 'Pravi ste par'

  Voditeljica i njezin suprug zajedno su deset godina

 • RTL Danas
  RTL Danas

 • Vezani članci

  Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

  Reci što misliš!