Novosti / Svijet

Apel zapada

Žele sporazum s Teheranom, Iran podiže razinu obogaćenog uranija iznad dogovorene razine

Žele sporazum s Teheranom, Iran podiže razinu obogaćenog uranija iznad dogovorene razine
ap images

Boje se jer Iran podiže razinu obogaćenog uranija iznad dogovorene

Europske zemlje, potpisnice nuklearnog sporazuma s Iranom, pozvale su u nedjelju tu zemlju da zaustavi nuklearne aktivnosti kojima krši odredbe sporazuma, nakon što je Teheran objavio da podiže razinu obogaćenog uranija iznad dogovorene razine od 3,67 posto.

Njemačka, Velika Britanija i Francuska izrazile su zabrinutost objavom Irana da podiže razinu obogaćenog uranija iznad dogovorene razine od 3,67 posto te da će razina obogaćenog uranija biti postupno povećavana između 5 i 20 posto.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Jako smo zabrinuti objavom Irana u kojoj tvrdi da je počeo obogaćivanje uranija iznad granice od 3,67 posto", kazao je glasnogovornik njemačkoga Ministarstva vanjskih poslova.

Glasnogovornik je dodao kako Njemačka razgovara s Velikom Britanijom i Francuskom, europskim potpisnicama nuklearnog sporazuma iz 2015., o sljedećim koracima.

VEZANE VIJESTI

"Iran je prekršio odredbe Sporazuma iz 2015.", rekao je glasnogovornik britanskog Ministarstva vanjskih poslova.

"Dok Ujedinjeno Kraljevstvo u cijelosti ostaje privrženo Sporazumu, Iran mora odmah zaustaviti sve aktivnosti koje su u protuslovlju s njegovim obvezama. Razgovaramo s drugim potpisnicima sporazuma o sljedećim koracima unutar okvira ugovora", dodao je.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron također je osudio iransku odluku da poveća razinu obogaćivanja uranija. On je potez Teherana okvalificirao kao kršenje sporazuma.

Za najnovije napetosti Iran optužuje Sjedinjene Države koje su se iz Sporazuma povukle prošle godine. Sporazum s Iranom potpisale su 2015. Njemačka, Britanija, Francuska, Rusija, Kina i SAD.

I Europska unija još prije je izrazila zabrinutost zbog najnovijih poteza Irana.

"Pozvali smo Iran da ne poduzima daljnje mjere koje bi mogle potkopati nuklearni sporazum", rekla je glasnogovornica europske šefice diplomacije Maja Kocijančič.

Istaknula je da je EU u kontaktu s drugim potpisnicama iranskoga nuklearnog sporazuma "glede sljedećih koraka".

Iran je u nedjelju objavio da podiže razinu obogaćenog uranija iznad dogovorenih 3,67 posto, objavio je u nedjelju glasnogovornik iranske Vlade Ali Eabei. 

Glasnogovornik iranskog Odjela za nuklearni program Behruz Kamalvandi potvrdio je na konferenciji za medije ovaj potez Irana navodeći da će razina obogaćenog uranija biti postupno povećavana između 5 i 20 posto.

SAD sankcionirao Teheran

Američki predsjednik Donald Trump prošle je godine povukao SAD iz nuklearnog sporazuma s Iranom, kojim je postignut nadzor iranskog nuklearnog programa i započeo kampanju "najvećeg pritiska" striktnim sankcijama Teheranu, unatoč zamjerkama svojih zapadnih saveznika.

Iranski zamjenik ministra vanjskih poslova Abbas Aragchi kazao je na konferenciji za medije da je odluka o povećanju razine obogaćivanja uranija legitimna s obzirom na to da je Teheran neuspješno čekao diplomatsko rješenje godinu dana.

Kako ističe BBC, na samu godišnjicu američkoga povlačenja iz Sporazuma Iran je dao rok od 60 dana ostalim potpisnicima Sporazuma da ga zaštite od američkih sankcija, koji je danas istekao.

Zamjenik iranskog ministra vanjskih poslova najavio je u nedjelju da će za nekoliko sati početi obogaćivanje uranija kako bi se osiguralo gorivo za nuklearnu elektranu Bushehr, a već prije su dužnosnici naveli da je riječ o povećanju od 5 posto. 

Po njegovim riječima, Iran će nastaviti ukidati svoje obveze iz Sporazuma iz 2015. svakih 60 dana, no ostavlja otvorenim diplomatsku opciju rješenja.

Da bi se izradilo nuklearno oružje, razina uranija treba biti podignuta na 90 posto, no podizanje razine s 20 posto na 90 posto smatra se relativno brzim procesom. 

UN-ova agencija za nuklearnu energiju IAEA održat će, na zahtjev Sjedinjenih Država, u srijedu hitnu sjednicu zbog iranskog kršenja Sporazuma.

Iranska objava o nastavku obogaćivanja uranija dolazi dan nakon što je francuski predsjednik Macron razgovarao s iranskim predsjednikom Hasanom Rohanijem i izrazio "veliku zabrinutost" u pogledu onoga što će se dogoditi ako se napusti nuklearni sporazum.

Macronov ured tom je prigodom objavio da je predsjednik "dogovorio s iranskim kolegom da će do 15. srpnja razmotriti mogućnosti obnove dijaloga između dviju strana", kaže se u priopćenju koje je u subotu objavila Elizejska palača.

Izdvojeno

 • Antonija Blaće i Hrvoje Brlečić
  10 godina ljubavi Antonija Blaće objavila romantičnu fotografiju sa suprugom: 'Pravi ste par'

  Voditeljica i njezin suprug zajedno su deset godina

 • RTL Danas
  RTL Danas

 • Vezani članci

  Reci što misliš!