Novosti / Svijet

'ISKRENA ZAPAŽANJA'

London će pokrenuti istragu o curenju diplomatske prepiske o Trumpu

London će pokrenuti istragu o curenju diplomatske prepiske o Trumpu
AP Images

Istinitost spornih diplomatskih bilješki nije opovrgnuta

London je u nedjelju najavio da će pokrenuti istragu o tome kako su do novinara dospjele diplomatske depeše u kojima je britanski veleposlanik u Sjedinjenim Državama administraciju Donalda Trumpa, uz ostalo, nazvao "nesposobnom" i "jedinstvenom po svojoj disfunkcionalnosti".

"Bit će pokrenuta službena istraga o curenju depeša", rekao je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova, koje nije opovrgnulo istinitost spornih diplomatskih bilježaka.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Šef britanske diplomacije Jeremy Hunt, kako se navodi u priopćenju, distancirao se od navodnih ocjena veleposlanika Kima Darrocha. "Jako je važno reći da je veleposlanik radio svoj posao, odnosno podnosio iskrena izvješća i osobna razmišljanja o onome što se događa u zemlji u kojoj radi, a ne mišljenje britanske vlade niti moje", izjavio je Hunt.

"Mi ćemo i dalje misliti da je američka administracija pod predsjednikom Trumpom istodobno i vrlo efikasna te najbolji mogući prijatelj Ujedinjenom Kraljevstvu na međunarodnoj sceni", nastavo je Hunt koji je istodobno u kampanji za novoga britanskoga premijera, čije će ime biti poznato 23. srpnja.

Na pitanje o bilješkama koje su procurile, američki predsjednik uzvratio je da Darroch "ne služi dobro Ujedinjenom Kraljevstvu". "Nismo baš veliki obožavatelji tog čovjeka", rekao je Trump novinarima.

Kako je prenio Mail on Sunday, diplomat Darroch u svojim je bilješkama i izvješćima poslanim u London ustvrdio je da bi Trumpovo predsjedništvo, koje smatra "nestabilnim" i "nekompetentnim", moglo "neslavno završiti".

"Ne mislimo da bi ta administracija mogla postati znatno normalnija, manje disfunkcionalna, manje nepredvidljiva, manje podijeljena,manje nespretna i diplomatski nesposobna", napisao je Darroch u jednoj od svojih poruka, kako ih je prenio britanski list.

Šezdesetpetogodišnji Darroch jedan je od najiskusnijih diplomata u Washingtonu, kamo je došao u siječnju 2016., prije Trumpove pobjede na predsjedničkim izborima.

Kako je prenio Mail on Sunday, bilješke koje su procurile, pokrivaju razdoblje koje je počelo 2017.

U jednoj od najnovijih poruka, datiranoj 22. lipnja, Darroch kritizira politiku američkoga predsjednika prema Iranu, tvrdeći da Trump prema toj temi ima "nekoherentna" i "kaotična" stajališta.

 

Izdvojeno

Vezani članci

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!