Ostani doma
Novosti / Svijet

Šokantni podaci istraživanja

Iznenađujuće? U državama gdje je legalizirana marihuana, smanjuje se broj mladih koji ju konzumiraju

Iznenađujuće? U državama gdje je legalizirana marihuana, smanjuje se broj mladih koji ju konzumiraju
Shutterstock

'Tinejdžerima je teže nabaviti marihuanu jer su dileri droge zamijenjeni licenciranim ambulantama', smatraju istraživači

Uživanje marihuane među mladim ljudima u Sjedinjenim Američkim Državama općenito se povećalo posljednjih godina. No, novi dokument sugerira da u državama gdje je legalizirana marihuana u rekreativne svrhe, njena upotreba među mladima u stvari pada, piše CNN.

Zakoni koji su legalizirali marihuanu u rekreacijske svrhe povezivali su se s padom od 8 posto u broju srednjoškolaca koji su rekli da su koristili marihuanu u posljednjih 30 dana, i pad od 9 posto onih koji su rekli da su je koristili najmanje 10 puta u posljednjih 30 dana, objavljeno je u ponedjeljak u medicinskom časopisu JAMA Pediatrics.

Dokaz o mogućem smanjenju upotrebe marihuane

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Da budemo jasni, nismo pronašli nikakav učinak vezan uz korištenje marihuane od strane tinejdžera nakon legalizacije u medicinske svrhe, već dokaz o mogućem smanjenju upotrebe marihuane nakon legalizacije u rekreativne svrhe", rekao je Mark Anderson, izvanredni profesor na Državnom sveučilištu Montana u Bozemanu, koji je bio prvi autor članka.

Rad se bavio analizom podataka, od 1993. do 2017. godine. Analizirali su se podaci o oko 1,4 milijuna srednjoškolaca u SAD-u iz američkih centara za kontrolu bolesti i prevenciju.

Istraživači su pažljivo razmotrili uporabu marihuane, podatke su pribavili u istraživanjima među studentima, kao i iz odgovora u anketama na područjima gdje je legalizirana medicinska ili rekreativna marihuana. Istraživači su u obzir uzeli odgovore prije i nakon primjene zakona o marihuani.

Rad je imao neka ograničenja, ali...

Podaci su pokazali da uporaba marihuane među srednjoškolcima nije statistički povezana s medicinskim zakonima o marihuani, ali postojala je veza s rekreacijskim zakonima o marihuani.

Rad je imao neka ograničenja, uključujući i to da je u istraživanju pronađena samo jedna asocijacija, a ne uzročna veza, i potrebno je više istraživanja kako bi se utvrdilo zašto ta povezanost postoji.

Istraživači su u radu napisali da bi jedno od mogućih objašnjenja moglo biti da je u državama u kojima je rekreativna marihuana legalna, "tinejdžerima teže nabaviti marihuanu jer su dileri droge zamijenjeni licenciranim ambulantama koje zahtijevaju dokaz starosti".

Potrebno je više obrazovanja na tu temu

"Možda sada zbog legalizacije više nećete imati uličnu prodaju", rekla je Halpern-Felsher. 

U međuvremenu, ukupna prevalencija korištenja samo marihuane među mladima u SAD-u od početka 1990-ih povećala se s 0,6 posto u 1991. na 6,3 posto u 2017. godini, prema studiji objavljenoj u Američkom časopisu za javno zdravstvo.

"Drugo pitanje je dobivaju li mladi poruku o tome da je upotreba marihuane tijekom adolescencije štetna zbog razvoja mozga? S obzirom na legalizaciju, potrebno je više obrazovanja oko marihuane ili općenito upotrebe kanabisa za mlade jer mi zapravo nemamo mnogo obrazovanja na tom području", rekla je profesorica Halpern-Felsher za CNN. 

 

 

 

 

 

Preporučujemo ti još sadržaja

Citaj, prati i komentiraj naše price i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!