Ostani doma
Novosti / Svijet

VEĆ SU KRENULE TUŽBE

Nećete vjerovati kako se jedna od najpoznatijih kompanija svijeta ponaša prema svojim radnicima!

Nećete vjerovati kako se jedna od najpoznatijih kompanija svijeta ponaša prema svojim radnicima!
AP Images, Pixabay

'Trenutno smo beskućnici, a uz to patim od ozljeda koje sam zadobila na radnom mjestu'

Elon Musk u središte pozornosti često dolazi zbog svojih ideja i onoga što je ostavio iza sebe - pod čime se u prvom redu misli na Teslu. No, iza njegova uspjeha stoje tisuće zaposlenika koji nemaju najbolje radne uvjete.

Dapače, prema pisanju britanskog Guardiana, uvjeti su im užasni pa po tko zna koji put svjedočimo situaciji u kojoj milijarderi, kao i vojska konzumenata njihovih proizvoda, po strani ostavljaju one koje ne bi trebali. Barem ako je vjerovati imidžu brenda koji se proizvodi, predstavlja, odnosno, kupuje i koristi.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Apple ima zastrašujuću povijest u tvornicama po Kini, imao je i Samsung, Amazonovi zaposlenici u skladištima padaju u nesvijest jer su uvjeti strašni, ne stignu jesti pa ni otići na WC. Lista je poduža, a na njoj se sad našla i Tesla - "kompanija budućnosti".

Srećom po buduću radnu snagu, aktualna je sve obrazovanija i sa sve širim izborom pa ne ovisi o jednoj kompaniji. Dapače, kad osjete teror, reagiraju, kao u slučaju Tesle. Zato se Elon Musk, ali i kompletan vrh kompanije, sve češće suočava sa sudskim tužbama zbog neopravdanih otkaza, kršenja radničkih prava, seksualnog uznemiravanja na radnom mjestu ili pak zbog rasne diskriminacije. Brojni sadašnji i bivši radnici tvrde kako su upravo zbog korištenja bolovanja ili rodiljnog dopusta snosili sankcije, a nerijetko i dobivali - otkaz.

Posvjedočila je to javno i Devon Beccera, koja je od veljače 2018. u Nevadi radila za Teslu. Ubrzo je dobila prvo promaknuće, ali u srpnju je zatrudnjela i dogovorila porodiljni koji joj je odobren. No, u prosincu, netom prije Božića, uručen joj je - otkaz.

"U Nevadi poslodavac nije dužan navesti razlog raskida ugovora, ali on mi je bio jasan", kazala je Devon i reakcijom potaknula druge da se jave, kao Jennifer Peercy iz Las Vegasa:

"Majka sam četiriju curica i u 22. tjednu trudnoće ostala sam bez posla."

Da Tesla bez objašnjenja i milosti "uklanja" radnike te ih tretira kao dio statistike, potvrdio je slučaj supružnika Maggie i Carlosa Arande.

"Dobila sam dozvolu nadređenog koristiti se mobitelom na radnom mjestu kako bih riješila problem s bolesnim suprugom. Nakon dva sata nadređeni mi je rekao da idem kući i obaviještena sam da je provedena istraga te da sam prekršila pravila o korištenju mobitela tijekom radnog vremena. Uručen mi je otkaz. Malo nakon toga uručen je otkaz i mom suprugu. Trenutno smo beskućnici, a uz to patim od ozljeda koje sam zadobila na radnome mjestu", opisala je svoje zastrašujuće iskustvo Maggie.

Iz kompanije su potvrdili da je dobila otkaz zbog korištenja mobitela, kao i da je njen suprug dobio otkaz zbog poruke na Twitteru koja je prekršila pravila kompanije.

Taj detalj je bitan jer dok kompanija pazi na sebe i striktno se pridržava pravila u svakoj situaciji, istodobno olako gleda na kršenje radničkih prava i radnih uvjeta svojih zaposlenika. Musk to opravdava kao i njegovi kolege na čelu drugih velikih kompanija činjenicom da u tako velikom kolektivu ima prostora za pogreške. To je istina, ali nekako se stječe dojam da su konstantno zbog tih pogreški kolateralne žrtve -  zaposlenici. 

"Možda se nakon sudskih tužbi to promijeni, kad već na drugi način ne ide", navela je Maggie Aranda.

Preporučujemo ti još sadržaja

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!