Novosti / Svijet

Golema šteta

Mostarski Aluminij ide u stečaj: Radnici će dobiti plaću u obliku akontacije

Po najavama odvjetnika taj proces neće se dogoditi tako brzo

Vodstvo sinoć ugašene mostarske kompanije Aluminija najavilo je kako će u srijedu pokrenuti proceduru stečaja te su radnicima na sastanku održanom u krugu kompanije najavili redoslijed poteza.

Tijekom dana dio radnika je prosvjedovao ispred zgrade središnjice HDZ-a BiH, čije ministre u Vladi Federacije BiH drže odgovornim za prestanak rada.

Plaća kao akontacija

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Kako je izvijestio predsjednik Skupštine Neovisnog sindikata Aluminija Pero Bebek, radnicima će biti isplaćena jedna akontacija u iznosu plaće.

"Trebali bi dobiti plaću u obliku akontacije, pokrenut će se stečajni postupak. Po najavama odvjetnika taj proces neće se dogoditi tako brzo. Do toga trenutka ovo će vodstvo upravljati Aluminijem", rekao je Bebek novinarima.

VEZANE VIJESTI

Po njegovim riječima nanesena je golema šteta Aluminiju, čijih je 900 radnika te još 250 izvođača radova ostalo bez posla.

"Osim naših 930 djelatnika, još je oko 250 izvođača radova. Aluminij u luci Ploče sudjeluje s oko 20 posto kapaciteta. Svakog mjeseca će se u Hercegovini sliti 4 milijuna maraka manje, što će osjetiti svi", pojasnio je Bebek. On je izrazio sumnju da se kompanija uopće može obnoviti. "Kompanija je uništena. Ovo je najgori trenutak od rata. Ovo je jedna velika nebriga politike", dodao je. Predsjednik sindikata Romeo Biokšić ocijenio je da je gašenje Aluminija rezultat loše politike.

"Nadali smo se da Vlada neće dopustiti gašenje tvornice. Jedna loša politika koja se vodi na ovim prostorima pokazala je svoje pravo lice", istaknuo je predsjednik Sindikata Aluminija.

Mirni prosvjedi

Radnici su mirne prosvjede održali ispred središnjice HDZ-a BiH u Mostaru, a jedan od njih je pred novinarima demonstrativno potrgao stranačku iskaznicu. HDZ BiH je istodobno priopćio kako je gašenje Aluminija udar na život Hercegovine te je pozvao radnike na pribranost i zajedničko traženje rješenja za izlaz iz krize.

Četiri minute iza ponoći posrnula mostarska kompanija Aluminij isključena je u srijedu s napajanja električne energije čime je označen njezin kraj, a s ovakvim nekontroliranim gašenjem značajan dio pogona Elektrolize bit će zauvijek izgubljen za mogućnost eventualne obnove rada.

U ponedjeljak su propali razgovori između Vlade i predstavnika švicarskog Glencorea, što je bio posljednji pokušaj za očuvanje kompanije. Švicarska kompanija tražila je nižu cijenu struje, što je bio uvjet da Aluminij prestane gomilati gubitke koji su veći od 200 milijuna eura. Vlada FBiH je, međutim, odbila takvu mogućnost. Aluminij je najveća kompanija u Hercegovini i zapošljavao je oko 900 radnika, te je imala godišnji promet od 320 milijuna maraka. Osnovana je 1981. godine, a prekinula je proizvodnju ratne 1992., da bi bila obnovljena uz pomoć hrvatske vlade 1997. godine. Hrvatska vlada je suvlasnik u iznosu od 12 posto, a po 44 posto imaju Vlada Federacije BiH i radnici.

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!