Novosti / Svijet

Ekshumirana dva tijela

Bila je kći papinog sluge: U Vatikanu otkopali dva groba zbog nestale djevojčice Emmanuele

Bila je kći papinog sluge: U Vatikanu otkopali dva groba zbog nestale djevojčice Emmanuele
AP/Wikimedia

Slučaj Orlandi je godinama bio povezan s brojnim ludim teorijama zavjere

Tijela iz dvaju grobova na jednom od vatikanskih groblja ekshumirana su u četvrtak u nastojanju da se razriješi desetljećima star slučaj nestanka djevojčice Emanuele Orlandi. 

Bila je kći sluge pape Ivana Pavla II. i imala je vatikansko državljanstvo. Nestala je u dobi od 15 godina u središtu Rima 1983. Slučaj je jedan od najvećih misterija suvremene povijesti Vatikana. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Dužnosnici su otvorili dva groba iz 19. stoljeća na vatikanskom groblju nakon što je odvjetniku obitelji Orlandi pristiglo anonimno pismo u kojemu se navodi da bi djevojčica mogla biti ondje zakopana. 

"Pogledaj gdje anđeo pokazuje", piše u anonimnom pismu u kojemu se referira na kip anđela na grobu princeze Sofije von Hohenlohe umrle 1836. godine. 

Vatikanski tužitelji također su naredili ekshumaciju groba vojvotkinje Charlotte Frederice of Mecklenburg-Schwerin, rekao je vatikanski glasnogovornik Alessandro Gissoti

Iskapanju su prisustvovala dvojica vatikanskih tužitelja, predstavnik obitelji Orlandi, čelnik vatikanske policije i nekoliko radnika te forenzičar Giovanni Arcudi

Brata nestale djevojčice Pietra Orlandija, koji se godinama bori za pravdu, također su vidjeli kako ulazi u Vatikan rano u četvrtak, ali njega glasnogovornik nije spomenuo. 

Ekshumacije su provedene na starom njemačkom katoličkom groblju. Ondje su pokopani ugledni katolici koji su govorili njemački ili flamanski i živjeli u Rimu. 

Profesor Acurdi, izabran za nadgledanje postupka, rekao je u srijedu za Vatican News da će preliminarne uvide imati već nekoliko sati poslije.

Rekao je da bi mogao grubo procijeniti koliko su stare kosti iz groba i pripadaju li nekoj drugoj osobi umjesto onima za koje se navodi da su ondje službeno pokopane. 

Ostaci će poslije ići na DNK analizu kako bi se "konačno i nedvojbeno" utvrdilo ima li ikakvih poveznica s nestalom djevojčicom. Rezultati će se znati za 20 do 60 dana, rekao je Arcudi. 

Slučaj Orlandi je godinama bio povezan s brojnim ludim teorijama zavjere, ali nijedna nema očite poveznice s Teutonskim grobljem. 

U prošlosti se za nestanak Emanuele Orlandi krivile obavještajne službe koje su kovale urote protiv Pape, talijanske kriminalne organizacije ili seksualne predatore među svećenstvom. 

Dosad su nekoliko puta ekshumirani grobovi na području pod nazdorom Vatikana koji su se povezivali s djevojčicom, ali su rezultati bili negativni. 

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Citaj, prati i komentiraj naše price i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!