Novosti / Svijet

Skandal u Beogradu

Ekstremisti upali na predstavu o Srebrenici: Pjevali nacionalističke pjesme i veličali Ratka Mladića

Ekstremisti upali na predstavu o Srebrenici: Pjevali nacionalističke pjesme i veličali Ratka Mladića
Armin Durgut/PIXSELL

Organizatori su nekoliko puta pozivali pripadnike MUP-a u civilu da izbace provokatore na što je jedan od njih rekao da su mu "ruke vezane"

Dvadesetak osoba odjevenih u majice s nacionalističkim simbolima i obrisima Kosova upalo je sinoć u Beogradu na izvođenje performansa "Srebrenica. Kad mi ubijeni ustanemo" u Kolarčevoj zadužbini, a organizirao ga je srbijanski Helsinški odbor za ljudska prava.

Grupa koja je upala na performan pokušala je više puta nadglasati redatelja Zlatka Pakovića uzvicima da u Srebrenici nije bilo genocida i da je Ratko Mladić heroj, a nakon toga su počeli pjevati nacionalističke pjesme, piše Slobodna Dalmacija.

Organizatori su nekoliko puta pozivali pripadnike MUP-a u civilu da izbace provokatore kako bi se predstava nastavila u miru, na što je jedan od njih, prema izvještajima beogradskih medija, rekao da su mu "ruke vezane".

Glumcima se pridružila i publika koja je pokušala izbaciti desničare iz dvorane. Tek nakon što su glumci izašli razgovarati s provokatorima, policija je reagirala i izvela ih iz dvorane. 

Na pitanje beogradskih novinara zašto nistu spriječili ulazak ljudi za koje se moglo procijeniti sa kakim namjerama dolaze, jdan od pripadnika policije je rekao da je ulaz slobodan i da nisu mogli nikome zabraniti dolazak, ali da će zato brzo biti procesuirani. Dodao je da je važno što ipak nije došlo do fizičkog obračuna.

Performans je inač organiziran nakon komemorativnog skupa u središtu Beograda povodom 24. godišnjice obljetnice genocida u Srebrenici. 

"Divljanje "honorarnih patriota" i njihov upad na kazališnu predstavu o Srebrenici, izravna je posljedica verbalne i fizičke agresije koja dolazi sa samog vrha države", komentirala je potpredsjednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić. Poručila je i kako Aleksandar Vučić cijeli svoj politički vijek dijeli građane i dovodi društvo na ivicu sukoba.

Stranka slobode i pravde traži da se osiguraju normalni uvjeti za rad svim umjetnicima kako bi mogli bez bilo kakvih ograničenja igrati predstave, interpretirati i oslikavaju stvarnost, „umjesto što su oni i njihova djela žrtve bezumlja sa kojim koketira Vučićev režim“, piše Slobodna Dalmacija.

Izdvojeno

Vezani članci

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!