Novosti / Svijet

LJUDSKA PRAVA

Carola Rackete i Pia Klemp: Zapovjednice broda Sea Watch 3 dobit će odličje grada Pariza

Carola Rackete i Pia Klemp: Zapovjednice broda Sea Watch 3 dobit će odličje grada Pariza
AP images / RTL

Gradske vlasti Pariza kane uručiti hitnu pomoć od 100.000 eura udruzi SOS Mediterranee za novu kampanju spašavanja migranata na moru

Grad Pariz uručit će odličja dvjema njemačkim zapovjedniciama broda Sea Watch 3 u znak podrške muškarcima i ženama koji svakodnevno spašavaju migrante na moru, najavio je u petak pomoćnik gradonačelnice.

"Udruge kao što su SOS Mediterranee i Sea Watch služe nam na čast i obvezuju nas nasuprot inerciji europskih vlada", rekao je Patrick Klugman, pomoćnik gradonačelnice Pariza (iz stranke socijalista).

"(Zapovjednice) Carola Rackete i Pia Klemp simboli su te borbe, nositeljice su europskih vrijednosti i grad Pariz ponovno poziva naš kontinent da tim vrijednostima ostane vjeran", navodi Klugman. 

"Gradske vlasti Pariza zbilja nemaju pametnijeg posla", reagirao je na Facebooku talijanski ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini. Odluku o dodjeli odličja kapetanicama nazvao je "francuskom sramotom" i "neprihvatljivom provokacijom".

"To su isti oni Francuzi koji su bombardirali Libiju i koji danas hrane građanski rat i prodaju ilegalno oružje Libiji, (...) a zatvaraju vlastite luke nevladinim udrugama", napisala je Giorgia Meloni, čelnica talijanske krajnje desne stranke Talijanska braćo.

Carola Rackete bila je uhićena potkraj lipnja jer je uplovila u luku na Lampedusi kako bi iskrcala 40 migranata koji su više od dva tjedna bili na brodu jer su ih talijanske vlasti odbijale primiti. Optužena je za pomaganje ilegalne imigracije i sudit će joj se 18. srpnja u gradu Agrigente na Siciliji.

Druga zapovjednica Pia Klemp također je spasila brojne migrante u Sredozemnom moru te je i protiv nje talijansko pravosuđe pokrenulo proces.

Gradske vlasti Pariza namjeravaju uručiti hitnu pomoć u iznosu od 100.000 eura udruzi SOS Mediterranee za novu kampanju spašavanja migranata na moru.

Izdvojeno

 • Antonija Blaće i Hrvoje Brlečić
  10 godina ljubavi Antonija Blaće objavila romantičnu fotografiju sa suprugom: 'Pravi ste par'

  Voditeljica i njezin suprug zajedno su deset godina

 • RTL Danas
  RTL Danas

 • Vezani članci

  Reci što misliš!