Novosti / Svijet

poruka predsjednika

Trump tvrdi: 'Učinjen je veliki napredak u suzbijanju iranske krize

Trump tvrdi: 'Učinjen je veliki napredak u suzbijanju iranske krize
AP Images

Trump je kazao kako je nuklearni sporazum, dogovoren u vrijeme njegova prethodnika Obame, preslab da bi ograničio Teheran u razvijanju nuklearne bombe

Donald Trump kazao je u utorak da je učinjen "veliki napredak" u okončanju neizvjesnog prijepora s Iranom, dok je Mike Pompeo rekao da Teheran pokazuje volju za pregovorima o spornom balističkom programu, no Iran to opovrgava.

Trump je na sastanku svoga kabineta u Bijeloj kući rekao da Iran želi pregovarati sa svojim najvećim neprijateljem.

"Veliki je napredak učinjen. Vidjet ćemo što će se dogoditi. No veliki je napredak učinjen", ustvrdio je Trump.

Trump je kazao kako je nuklearni sporazum, dogovoren u vrijeme njegova prethodnika Baracka Obame, preslab da bi ograničio Teheran u razvijanju nuklearne bombe.

"Oni ne mogu imati nuklearno oružje. Želimo im pomoći. Bit ćemo dobri prema njima, radit ćemo s njima. Pomoći ćemo im kako možemo, no oni ne mogu imati nuklearno oružje. Ne tražimo promjenu režima", rekao je američki predsjednik. "Oni ne mogu (također) testirati balističke projektile", dodao je Trump.

"Iran pokazao spremnost za pregovore"

Američki državni tajnik Mike Pompeo rekao je na sastanku kako je Iran pokazao spremnost za pregovore o balističkim projektilima.

"Iranski režim ne zna što će učiniti sa svojim gospodarstvom jer smo bili strašno učinkoviti", rekao je Pompeo.

"Posljedica je, iskreno, to što su danas ili dan prije Iranci rekli kako su spremni pregovarati o svom balističkom programu. Stoga ćemo imati tu priliku, nadam se, ako nastavimo dosljedno provoditi svoju strategiju, da pregovaramo o sporazumu koji će zaista spriječiti Iran u stvaranju nuklearnog oružja", rekao je Pompeo.

Čini se da je Pompeo reagirao na komentar iranskog ministra vanjskih poslova koji je kazao da će Teheran biti spreman na pregovore o svojem balističkom programu ako Washington prestane naoružavati saveznike - Suadijsku Arabiju i Ujedinjene Arapske Emirate, što Sjedinjene Države neće izgledno učiniti.

Iranski ministar vanjskih poslova Mohamad Javad Zarif rekao je za NBC da će se, nakon što Trumpova administracija ukine sankcije koje je vratila nakon što je napustila nuklearni sporazum, "širom otvoriti prostor za pregovore".

"Ako žele razgovarati o našim projektilima, trebaju najprije prestati prodavati oružje, uključujući i projektile, u našoj regiji", odgovorio je Zarif na pitanje hoće li to uključivati i balistički program.

Nekoliko sati prije iranski vrhovni vođa Ali Hamnei upozorio je da će Teheran nastaviti pomicati granice svoje nuklearne aktivnosti te da će uzvratiti zbog zadržavanja iranskog naftnog tankera.

Napetosti su porasle nakon što se Trump prošle godine povukao iz nuklearnog sporazuma s Iranom iz 2015. 

Washington je tada ponovno nametnuo sankcije kojima je nastojao ograničiti iranski izvoz nafte, politikom "maksimalnog pritiska" na Teheran, kako bi Iran pristao na ograničenja nuklearne aktivnosti i programa balističkih projektila te na prekid podrške snagama na Bliskom istoku koje su u sukobu s američkim arapskim saveznicima u regiji.

Iran je u utorak opovrgnuo da je spreman pregovarati o svom programu balističkih projektila.

"O iranskim projektilima se ni pod kojim uvjetima neće raspravljati s bilo kime ni s bilo kojom zemljom", napisao je iranski predstavnik pri UN-u na Twitteru.

Izdvojeno

 • Antonija Blaće i Hrvoje Brlečić
  10 godina ljubavi Antonija Blaće objavila romantičnu fotografiju sa suprugom: 'Pravi ste par'

  Voditeljica i njezin suprug zajedno su deset godina

 • RTL Danas
  RTL Danas

 • Vezani članci

  Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

  Reci što misliš!