Novosti / Svijet

UHIĆEN MLADIĆ (27)

Sprema se novi prosvjed protiv vlade: U Hong Kongu pronađen tajni laboratorij za izradu eksploziva

Sprema se novi prosvjed protiv vlade: U Hong Kongu pronađen tajni laboratorij za izradu eksploziva
AP Images

U policijskoj akciji uhićen je 27-godišnji muškarac koji se sumnjiči za povezanost s tim slučajem

Hongkonška policija objavila je u subotu, uoči novog prosvjeda protiv vlade, da je pronašla tajni laboratorij za izradu eksploziva s uskladištenim materijalom i letcima koji pozivaju na neovisnost Hong Konga od Kine, prenose agencije.

VEZANE VIJESTI

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U policijskoj akciji uhićen je 27-godišnji muškarac koji se sumnjiči za povezanost s tim slučajem, ali i s prosvjedima najavljenima za nedjelju.

Uz oružje i letke u policijskoj raciji pronađena je i odjeća s natpisom "Nacionalna fronta Hong Konga". Riječ  je o skupini koja zagovara neovisnost od središnjih vlasti u Pekingu. Ta je skupina potvrdila da je uhićeni 27-godišnjak njihov član, ali negiraju bilo kakva saznanja o eksplozivima.

I dok se u nedjelju na protuvladinom prosvjedu očekuje više desetaka tisuća ljudi, a policija poziva na mir, danas se na skupu "Čuvajmo Hong Kong" okupilo više desetaka tisuća ljudi kako bi dali potporu policiji i pozvali na prekid nasilja.

Masovni i povremeno nasilni protuvladini prosvjedi u Hong Kongu održavaju se nakon što su vlasti htjele donijeti zakon prema kojemu bi se stanovnici Hong Konga mogli slati na suđenje u Kinu, što je unijelo veliki nemir i zabrinutost u tu bivšu britansku koloniju.

Iako je čelnica Hong Konga Carrie Lam prije deset dana objavila da je Zakon o izručenju "mrtav" te priznala kako je vladin rad na tom zakonu bio "potpuni promašaj", cijeli je slučaj izazvao jednu od najvećih političkih kriza u zemlji u posljednjih nekoliko desetljeća.

Novim protuvladinim prosvjedom u nedjelju, stanovnici žele poslati jasnu poruku da će se nastaviti odupirati pokušajima da se ta bivša britanska kolonija, koja uživa veliki stupanj autonomije, stavi pod kontrolu središnjih vlasti u Pekingu te da se ukine formula "jedna zemlja, dva sustava".

Izdvojeno

 • Antonija Blaće i Hrvoje Brlečić
  10 godina ljubavi Antonija Blaće objavila romantičnu fotografiju sa suprugom: 'Pravi ste par'

  Voditeljica i njezin suprug zajedno su deset godina

 • RTL Danas
  RTL Danas

 • Vezani članci

  Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

  Reci što misliš!