Novosti / Svijet

Prvi puta

Futuristički spektakl: Leteći čovjek flyboardom će preletjeti La Manche!

Futuristički spektakl: Leteći čovjek flyboardom će preletjeti La Manche!
ap images

Europski i svjetski prvak u jet-skiju, 40-godišnji francuski državljanin poletjet će u četvrtak s plaže Sangatte blizu Calaisa i planira spustiti se negdje u okolici Dovera u Engleskoj

Franky Zapata, koji je 'zarobio' pozornost javnosti 14. srpnja leteći iznad Elizejskih poljana u Parizu, pokušat će u četvrtak svojim Flyboardom preletjeti La Manche, 110 godina nakon prvog preleta koji je za to doba bio podvig, a izveo ga je pilot Louis Bleriot. 

Europski i svjetski prvak u jet-skiju, 40-godišnji francuski državljanin poletjet će u četvrtak s plaže Sangatte blizu Calaisa i planira spustiti se negdje u okolici Dovera u Engleskoj, najavljeno je no bez objave točnog mjesta prizemljenja.  

"Vlasti jedinog mjesta koje su mu dale dozvolu ne žele nikakvu promociju i zato nijedan predstavnik medija neće biti prisutan. Stoga neće biti moguće snimati prizemljenja", rekao je jedan od Zapatinih suradnika.

Na francuski nacionalni praznik tijekom vojnog mimohoda u Parizu Zapata je već ponudio svijetu futuristički spektakl. S puškom u rukama preletio je nekoliko desetina metara iznad tla na vlastitom izumu za koji kaže da je '100 posto razvijen u Francuskoj".

Riječ je o autonomnom letećem stroju pogonjenom kerozinom koji je uskladišten u Zapatinu ruksaku, a opremljen je peterima mini turboreaktorima koji mu omogućuju da poleti i razvije brzinu do 190/km na sat stojeći u zraku, s autonomijom desetak minuta.

No za prelet preko kanala koji dijeli Francusku i Englesku širine oko 35 kilometara, morat će se opskrbljivati na putu. Tehničke pojedinosti opskrbe nisu objavljene, a vjerojatno će se dogoditi u britanskim vodama, nekih 18 kilometara od francuske obale.

Početkom srpnja, francuske pomorske vlasti za La Manche i Sjeverno more dale su "negativno mišljenje" o Zapatinu projektu upozorivši da je ta zona "opasna" zbog osobito gustog prometa.

No u utorak navečer upozorenje je uklonjeno pošto su vlasti dobile "brojna jamstva" o "sigurnosti" preleta.

Zapata je svoj izum već bio predstavio na Forumu inovacija u obrambenoj industriji u Parizu krajem 2018. godine. Tada je njegov Flyboard bio korišten kao platforma za snajperista koji je bio podrška komandosima u napadu izvedenom s plovila na rijeci Seinei.

Francuske specijalne snage zainteresirane su za tu platformu "za posebne operacije u urbanim područjima". 

Prije nego što je izumio svoj "Flyboard Air", Zapata koji je građanin Marseillea, već je "letio" nad vodom na svome akva-Flyboardom. 

Izdvojeno

 • Antonija Blaće i Hrvoje Brlečić
  10 godina ljubavi Antonija Blaće objavila romantičnu fotografiju sa suprugom: 'Pravi ste par'

  Voditeljica i njezin suprug zajedno su deset godina

 • RTL Danas
  RTL Danas

 • Vezani članci

  Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

  Reci što misliš!