Novosti / Svijet

Samo privremeno

Sumnja na afričku svinjsku kugu: Vlasti BiH zabranile uvoz domaćih i divljih svinja iz Srbije

Sumnja na afričku svinjsku kugu: Vlasti BiH zabranile uvoz domaćih i divljih svinja iz Srbije
Shutterstock

Ta će zabrana biti na snazi sve do službene potvrde mjerodavnih tijela Republike Srbije

Vlasti Bosne i Hercegovine u ponedjeljak su privremeno zabranile uvoz domaćih i divljih svinja kao i svih proizvoda nastalih od njih iz Republike Srbije zbog opasnosti od afričke svinjske kuge.

Kako su izvijestili iz Ureda za veterinarstvo Bosne i Hercegovine, ova institucija izdala je naputak  "o privremenoj zabrani uvoza određenih pošiljki radi sprječavanja unosa u Bosnu i Hercegovinu afričke svinjske kuge iz Republike Srbije". Tako je zabranjen uvoz: domaćih i divljih svinja, mesa domaćih i divljih svinja te proizvoda od domaćih i divljih svinja koji nisu bili obrađeni na način kako bi bilo sigurno da je uništen virus afričke svinjske kuge.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Prema priopćenju iz Ureda, ovakav naputak o zabrani uvoza mesa iz Srbije bit će na snazi sve do službene potvrde mjerodavnih tijela Republike Srbije o prestanku opanosti od afričke svinjske kuge.

Svjetska organizacija za zaštitu zdravlja životinja u ponedjeljak je stavila Srbiju na popis država u kojima se sumnja na pojavu afričke svinjeske kuge, opasnu bolest od koje ugibaju sve zaražene životinje.  

Sumnjivi slučajevi dosad su se pojavili četiri mjesta u Srbiji. Do sada je usmrćeno 114 svinja. Protiv ove vrste svinjske kuge ne postoji cjepivo.

Srbija provjerava "sumnje" u svinjsku kugu

Srbijansko ministarstvo poljoprivrede opovrgnulo je u ponedjeljak medijska izvješća o tome da je u Srbiji potvrđena afrička svinjska kuga, ali je istaknulo da je se sumnjivi slučajevi provjeravaju.

Pojava svinjske kuge u Srbiji nije potvrđena, radi se o sumnji i očekuju se službeni rezultati referentnog laboratorija u Madridu, rekli su Hini u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Potvrdili su da je BiH uvela privremenu mjeru zabrane uvoza svinjetine iz Srbije.

Agencija Reuters objavila je danas, pozivajući se na Svjetsku organizaciju za zdravlje životinja (OIE) sa sjedištem u Parizu, da je Srbija prijavila četiri slučaja za koje se sumnja da je riječ o svinjskoj kugi kod domaćih svinja.

Tri slučaja su registrirana u okolici Beograda, a jedan u podunavskom okrugu, navodi OEI, citirajući izvješće srbijanskog Ministarstva poljoprivrede.

Po navodima agencije, sedam svinja je uginulo, a 114 ih je eutanazirano.

Afrička svinjska kuga zarazna je i neizlječiva bolest životinja za koju ne postoje cjepivo i lijek, ali nije opasna za ljude.

Nakon vijesti o pojavi afričke svinjske kuge u istočnoj Europi izvršna vlast Europske unije prošlog tjedna tu je bolest nazvala "hitnim izazovom".

"Mjere za prevenciju afričke svinjske kuge svode se na higijenu i na što manje kontakata među životinjama i ljudima s drugih farmi", rekao je tajnik Udruge za stočarstvo u Gospodarskoj komori Srbije (PKS) Nenad Budimović.

"Afrička svinjska kuga nije opasna za ljude, ali je jaka "ekonomska" bolest životinja. zbog ekonomskih šteta vrlo je bitno da se poduzmu sve mjere za sprečavanje i nastanak te bolesti", dodao je.

Srbijansko ministarstvo objavilo je na svojoj internetskoj stranici detaljne obavijesti, upute i priručnike te pravilnike o mjerama za rano otkrivanje, dijagnostiku, sprječavanje širenja, suzbijanje i iskorjenjivanje te zarazne bolesti.

Na stranici su dostupna i upute za vlasnike farmi, priručnik za veterinare, obavijest za granične prelaze, priručnik Svjetske organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO)  za veterinare o otkrivanju i dijagnozi afričke  svinjske kuge te niz drugih priručnika i naputaka namjenjenih za prevenciju i otkrivanje te zarazne bolesti.

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Citaj, prati i komentiraj naše price i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!