Ostani doma
Novosti / Svijet

'Nema uravnoteženog proračuna'

Njemački Zeleni traže novo zaduženje zbog borbe protiv klimatskih promjena

Njemački Zeleni traže novo zaduženje zbog borbe protiv klimatskih promjena
RTL

Predsjednik njemačkih Zelenih Robert Habeck kritizirao je u ponedjeljak vladu Angele Merkel zbog njezina ustrajanja na uravnoteženom proračunu i zatražio novo zaduženje za potrebe postizanja klimatskih ciljeva.

"Uravnoteženi proračun nije moguć. Nama su potrebne investicije na području zaštite klime i to je nemoguće postići bez novih zaduženja“, rekao je Habeck u razgovoru za javni servis Deutschlandfunk.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Pozdravio je najavu vladajuće Kršćansko-demokratske unije (CDU) za pokretanjem reforme poreznog sustava u sektoru energetike kojim bi se financirali projekti za zaštitu klime.

Ustvrdio je kako CDU ne oduzima Zelenima primat kada je u pitanju klimatska politika.

"Meni je drago vidjeti da se i druge stranke sada trude oko zaštite klime i održivosti. Ja mogu prijedloge i inicijative kolega iz drugih stranaka samo pozdraviti“, rekao je predsjednik Zelenih koji su postali druga najjača stanka u Njemačkoj.

Nakon previranja unutar Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) koji ukazuju da demokršćani i socijaldemokrati možda neće koalirati nakon idućih parlamentarnih izbora 2021., razvila se rasprava o mogućoj koaliciji lijevo od centra koju bi činili Zeleni, SPD te stranka Ljevica.

Zeleni na lokalnoj razini u Baden-Wuerttembergu tvore uspješnu koaliciju i s CDU-om pa se nagađa o koaliranju Zelenih i demokršćana i na saveznoj razini.

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Reci što misliš!