Novosti / Svijet

Porast nuklearnog zračenja

Ekspolozija izazvala povećanu radijaciju: Stanovnici moraju pod hitno napustiti rusko selo

Ekspolozija izazvala povećanu radijaciju: Stanovnici moraju pod hitno napustiti rusko selo
Shutterstock

Greenpeace tvrdi kako je zračenje povećano 20 puta

Ruske vlasti savjetovale su stanovnicima sela Nionokse da ga napuste nakon nesreće i povećane radioaktivnosti. Liječnici koji su pregledavali žrtve nesreće poslani su u Moskvu na liječnički pregled, objavile su u utorak ruske novinske agencije Interfax i TASS. 

Ruska meteorološka agencija objavila je da je radijacija u gradu Severodvinsku na sjeveru Rusije povećana između 4 i 16 puta nakon, tvrde dužnosnici, eksplozije koja se dogodila tijekom testiranja raketnog motora na morskoj platformi. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

I dalje se nije poznato zašto je eksplozija izazvala pojačano zračenje.

"Primili smo obavijest o planiranim aktivnostima vojnih vlasti. U tome smislu, stanovnici Nionokse pozvani su da 14. kolovoza napuste selo", objavile su vlasti Severodvinska, prenosi Interfax.

Prema TASS-u, liječnici koji su pomagali žrtvama nesreće poslani su u Moskvu na pregled, a prije odlaska potpisali su dokument kojim su obećali da neće otkrivati informacije o incidentu.

Ministarstvo obrane najprije je objavilo kako je pozadinsko zračenje ostalo na normalnoj razini nakon nesreće u četvrtak, no gradske vlasti Severodvinska otkrile su kako je zabilježen kratak porast radijacije

Greenpeace tvrdi kako je zračenje povećano 20 puta, a ruska meteorološka agencija Rosgidromet u utorak je objavila kako je naraslo između 4 do 16 puta. 

Rusija je tek u subotu priznala da je eksplozija u bazi za lansiranje projektila bila nuklearnog karaktera i da je pritom poginulo najmanje petero ljudi

U priopćenju ruske nuklearne agencije Rosatom objavljeno je da je u toj eksploziji smrtno stradalo pet njihovih zaposlenika, a da su tri osobe zadobile opekline.

Rosatom je precizirao da je njegovo osoblje davalo tehničku podršku "za izotopski izvor energije" motora projektila; vojska nije spominjala nuklearno gorivo.

Stanovnici Severodvinska pripremili su zalihe joda koji se koristi za smanjenje učinka izloženosti zračenju.

Najteža nuklearna nesreća u povijesti dogodila se 1986. u bivšem Sovjetskom Savezu u ukrajinskoj NE Černobil. Tada su vlasti bile optužene da su nekoliko tjedna pokušavale prikriti razmjere katastrofe.

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Citaj, prati i komentiraj naše price i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!