Novosti / Svijet

Zarazna i neizlječiva bolest

Službeno je: U Srbiji potvrđena afrička svinjska kuga! Mnoge zemlje već su zabranile uvoz mesa iz Srbije

Bolest se pojavila na četiri farme u tri sela nedaleko od Beograda: Rabrovcu, Velikoj Krsni i Kusatku, a u krugu od tri kilometra proglašeno je zaraženo područje

Srbijanske vlasti potvrdile su u utorak da je u zemlji otkrivena afrička svinjska kuga, ali ističu da nema opasnosti od epidemije, prenosi javna televizija RTS.

Dužnosnici su u ponedjeljak opovrgnuli medijska izvješća da je u zemlji otkrivena ta bolest, ali su istaknuli da se sumnjivi slučajevi provjeravaju. 

Službeni rezultati

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Prisutnost virusa afričke svinjske kuge potvrdili su rezultati referentnog laboratorija iz Madrida, rekao je u utorak ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije Branislav Nedimović.

Bolest se pojavila na četiri farme u tri sela nedaleko od Beograda: Rabrovcu, Velikoj Krsni i Kusatku, a u krugu od tri kilometra proglašeno je zaraženo područje.

Nedimović je naglasio da su poduzete sve mjere radi sprječavanja širenja zaraze, objavljene su upute za poljoprivrednike i lovce te postavljene obavijesti na graničnim prijelazima.

Afrička svinjska kuga zarazna je i neizlječiva bolest svinja za koju ne postoje cjepivo i lijek, ali nije opasna za ljude.

VEZANE VIJESTI

Nadimović je rekao da se meso s područja na kojima je bolest otkrivena ne može izvoziti, a s ostalih može. 

Srbija je dosad izvozila svinjetinu i mesne prerađevine u vrijednosti od 25 milijuna eura i učinit će sve da šteta ne bude veća, istaknuo je ministar.

U Srbiji je 2018. bilo oko 2,8 milijuna svinja u 52.000 kućanstava.

Nakon vijesti da se u Srbiji sumnja na pojavu bolesti zabranu uvoza svinjetine iz te zemlje proglasile su BiH, Crna Gora i Sjeverna Mekedonija.

Agencija Reuters objavila je u ponedjeljak, pozivajući se na Svjetsku organizaciju za zdravlje životinja (OIE) sa sjedištem u Parizu, da je Srbija prijavila četiri slučaja za koje se sumnja da se radi o afričkoj svinjskoj kugi.

Prema navodima agencije, sedam domaćih svinja je uginulo, a 114 ih je eutanazirano.

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!