Novosti / Svijet

NISU OPTIMISTIČNI

Radnici kažu da su slabi izgledi za oživljavanje Aluminija, Nadzorni odbor tvrdi drugačije

Radnici kažu da su slabi izgledi za oživljavanje Aluminija, Nadzorni odbor tvrdi drugačije
Ivana Ivanovic/PIXSELL

Mostarski Aluminij zapao je u probleme zbog visoke, nekonkurentne cijene električne energije te loših ugovora

Slabi su izgledi da će se proizvodnja u posrnulom mostarskom Aluminiju ponovno pokrenuti 1. rujna, objavili su u srijedu predstavnici radnika nakon susreta s vodećim dužnosnicima hrvatske politike u BiH. S druge strane, Nadzorni odbor priopćio je kako se priprema pokretanje proizvodnje u ljevaonici te postupno i u ostalim pogonima.

"Nimalo nismo zadovoljni današnjim sastankom. Dobili smo sistematizaciju radnih mjesta gdje se pet od šest zaposlenika smatra viškom. Mogući su prosvjedi, štrajkovi. Prvoga rujna je upitno pokretanje proizvodnje, osim ako novi strateški partner ne ubrizga nova sredstva", istaknuo je nakon sastanka predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenika Aluminija Romeo Biokšić.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Na sastanku u Aluminiju uz Upravu kompanije, predstavnike dioničara i radnika te Nadzornog odbora sudjelovali su i predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskoga narodnog sabora Bosne i Hercegovine Dragan Čović te potpredsjednica Vlade Federacije BiH i ministrica financija Jelka Milićević.

Prema riječima predsjednika Skupštine Neovisnog sindikata zaposlenika Aluminija Pere Bebeka, danas su predstavljeni i rezultati ankete koja je provedena među radnicima koja je pokazala da 526 od oko 900 koliko ih je zaposleno, želi nastaviti raditi u mostarskoj kompaniji. Njih 76 želi otpremninu, a 46 radnika zaokružilo je oba odgovora da žele otpremninu i nastaviti raditi, što nije valjan odgovor, a čak 177 radnika nije izabralo nijedan od ponuđenih odgovora.

Po njemu čak 550 radnika bilo bi tehnološki višak pri pokretanju proizvodnje. Rekao je kako Uprava i predstavnici vlasnika Federacije BiH koja ima udjel od 44 posto, koliko imaju i radnici, pregovaraju s potencijalnim partnerima Kinesko-izraelskog konzorcija koji su iskazali interes za ulaganje u Aluminij i pokretanje proizvodnje. On tvrdi da je sada jedino realno pokretanje proizvodnje u tvornici ljevaonici dok elektroliza, za čiji rad trebaju velike količine električne energije, neće tako skoro biti pokrenuta.

"U svakom slučaju puno je lošiji rezultat sastanka nego prošli put. Više je pesimizma. Jedini optimizam je kada je u pitanju ljevaonica. Što se tiče elektrolize, za dugo vremena neće biti popravljena", rekao je Bebek.

Posve drukčije bilo je intonirano priopćenje Nadzornog odbora Aluminija nakon sastanka.

"Trenutačno se izvode pripremne radnje po do sada obavljenim analizama za pokretanje ljevaonice. Također je dostavljen i plan restrukturiranja koji uključuje sve tri faze obnove rada u Aluminiju d.d. Mostar s predviđenom dinamikom provođenja svake pojedinačne faze", navedeno je u priopćenju Nadzornog odbora. Rekli su kako je pokretanje pogona ljevaonica preduvjet za ponovni početak rada u tvornici anoda i elektrolizi. Dodaje se kako bi u prvoj fazi trebalo ostati raditi 350 radnika, dok bi se za ostale usporedo s time stvorili uvjeti za stjecanje mirovina i isplatu otpremnina.

Mostarski Aluminij isključen je s naponske mreže prije više od mjesec dana zbog dugova koji su dosegnula 200 milijuna eura. Uprava nije više bila u stanju kupovati električnu energiju i sirovine. 

Nedavno je tužiteljstvo Županije hercegovačko-neretvanske otvorilo više istraga o poslovanju Aluminija, a Financijska policija započela je uzimati dokumente i ugovore vezane za nabavu sirovina i električne energije.

Mostarski Aluminij zapao je u probleme zbog visoke, nekonkurentne cijene električne energije te loših ugovora s dobavljačima sirovina i kupcima metala.

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Citaj, prati i komentiraj naše price i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!