Novosti / Svijet

Ispušteni radioaktivni elementi

SAD vjeruje da je eksplozija u Rusiji nastala testiranjem novih krstarećih projektila

SAD vjeruje da je eksplozija u Rusiji nastala testiranjem novih krstarećih projektila
AP Images

Američki dužnosnik, koji je pristao govoriti samo pod uvjetom da ostane anoniman, rekao je da Washington u ovom trenutku nije spreman reći radi li se o nuklearnoj eksploziji. Ipak, vjeruju da su u eksploziji ispušteni radioaktivni elementi

Sjedinjene Države smatraju da je prošlotjedna smrtonosna eksplozija u Rusiji povezana s ruskim programom hipersoničnih krstarećih projektila, rekao je u utorak visoki dužnosnik Trumpove administracije.

Petorica znanstvenika pokopana su u zatvorenom gradu Sarovu u ponedjeljak nakon što su, kako kaže Ruska nuklearna agencija Rosatom, "stradali u nesreći" tijekom testiranja raketa na morskoj platformi kod sjeverne obale Rusije.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Američki dužnosnik, koji je pristao govoriti pod uvjetom da ostane anoniman, rekao je da Washington u ovom trenutku nije spreman reći radi li se o nuklearnoj eksploziji. Ipak, vjeruju da su u eksploziji ispušteni radioaktivni elementi.

VEZANE VIJESTI

"Eksplozija bi mogla biti velika prepreka u razvoju ruskoga programa iako još nije jasno je li uzrokovana pogreškom pri lansiranju", rekao je dužnosnik novinarima.

"Zbog ruskih pokušaja razvoja hipersoničnih krstarećih projektila razmatra se potreba produljenja na još pet godina nuklearnog sporazuma 'Novi start' koji istječe 2021.", dodao je dužnosnik.

Rusija je tek prošle subote priznala da je eksplozija u bazi za lansiranje projektila bila nuklearna i da je pritom poginulo najmanje petero ljudi. 

Vlasti su u utorak savjetovale stanovnicima obližnjeg sela Nionokse da ga napuste nakon nesreće koja je izazvala povećanje radioaktivnosti. 

Ruska meteorološka agencija objavila je da je razina radijacije u gradu Severodvinsku na sjeveru Rusije povećana između 4 i 16 puta, nakon, tvrde dužnosnici, eksplozije pri testiranju raketnog motora s morske platforme. 

Greenpeace pak tvrdi kako je zračenje povećano 20 puta

Stručnjaci sumnjaju da je zračenje posljedica nesreće koja se dogodila tijekom testiranja krstarećega nuklearnog projektila Burevjesnika

Burevjesnik je jedan u nizu strateških oružja kojima se Putin hvalio prošle godine. Napetosti između Moskve i Washingtona vezano uz kontrolu naoružanja pojačane su zbog povlačenja iz važnoga nuklearnog sporazuma ovog mjeseca.

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!