Ostani doma
Novosti / Svijet

NESTAJU ŽIVOTINJE

Prirodna katastrofa nam se dogodila pred očima: 'Rezultati su alarmantni i potvrđuju strahove'

Prirodna katastrofa nam se dogodila pred očima: 'Rezultati su alarmantni i potvrđuju strahove'
Pixabay

Razlozi leže u pretjeranom izlovu i uništenju njihovih prirodnih staništa

Populacija slatkovodnih životinjskih vrsta drastično je pala u posljednjih 40 godina, kaže se u izvješću berlinskog Leibnizova instituta.

Broj pripadnika vrsta koje teže više od 30 kilograma pao je za čak 88 posto od 1970. do 2012., napisali su znanstvenici u članku objavljenom u časopisu Global Change Biology

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

To uključuje slatkovodne dupine, dabrove, krokodile, velike kornjače i jesetre. 

Znanstvenici naglašavaju da brojnost velikih slatkovodnih životinja opada dvostruko brže od broja kralježnjaka na kopnu i moru. 

"Rezultati su alarmantni i potvrđuju strahove znanstvenika koji proučavaju slatkovodnu bioraznolikost", rekla je vodeća autorica studije Sonja Jaehnig.  

"Velike riblje vrste poput jesetra, lososa i somova posebno su ugrožene, jer ih je 94 posto manje, a slijede gmazovi sa 72 posto", rekla je. 

Razlozi leže u pretjeranom izlovu i uništenju njihovih prirodnih staništa. 

Znanstvenici ističu da se diljem svijeta trenutačno planira izgradnja 800 brana u područjima koja su iznimno biološki raznolika, poput onih u Amazoniji, području rijeka Konga, Mekonga i Gangesa, a brane sprečavaju slatkovodne vrste u nastojanju da dođu do hrane i mrijestilišta. 

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!