Novosti / Svijet

Kršenje biosigurnosti

Australski farmeri završili u zatvoru jer su krijumčarili svinjsku spermu u bocama sa šamponom

Australski farmeri završili u zatvoru jer su krijumčarili svinjsku spermu u bocama sa šamponom
Shutterstock

Dvojac je priznao krivnju po optužnici koja ga tereti za pomoć pri ilegalnom uvozu svinjskog sjemena

Dvojica uzgajivača svinja iz zapadne Australije koji su ilegalno iz Danske uvozili spermu divljih svinja u bocama sa šamponom, osuđeni su na dvije, odnosno na tri godine zatvora.

Torben Soerensen i Henning Laue, zaposlenici australske farme za uzgoj svinja GD Pork, zatvoreni su u utorak zbog kršenja biosigurnosti u razdoblju između svibnja 2009. i ožujka 2017., priopćila je u srijedu australska ministrica poljoprivrede Bridget McKenzie.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Istaknula je da je ilegalan čin dvojice poljoprivrednika doveo industriju proizvodnje svinja u veliku opasnost. 

Dvojac je priznao krivnju po optužnici koja ga tereti za pomoć pri ilegalnom uvozu svinjskog sjemena tijekom višegodišnjeg razdoblja. 

Soerensen, generalni direktor tvrtke GD Pork, osuđen je na tri godine zatvora, dok je Laue, voditelj proizvodnog pogona osuđen na dvije godine.

Tvrtka, koja je trenutačno u likvidaciji, kažnjena je globom od 500.000 australskih dolara (oko 340.000 američkih dolara).

Uvezenim sjemenom inseminirano je najmanje 199 krmača, što je rezultiralo dolaskom na svijet više od 2000 praščića, prenio je ABC.

Ministrica McKenzie je kazala da je tvrtka GD Pork protuzakonito uvozila sjeme kako bi ostvarila nepoštenu prednost u odnosu na ostale domaće konkurente.

Upozorila je da sjeme divljih svinja može sadržavati niz egzotičnih bolesti, uključujući svinjski reproduktivni i respiratorni sindrom (PRRSV), koji bi mogao devastirati autohtone australske vrste svinja.

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Reci što misliš!