Ostani doma
Novosti / Svijet

zabrinuti

Njemačka ekonomija stagnira: BDP se smanjio, a prijeti im recesija! Slovenci se boje lošeg utjecaja

Njemačka ekonomija stagnira: BDP se smanjio, a prijeti im recesija! Slovenci se boje lošeg utjecaja
Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Kod slovenskih tvrtki koje proizvode autodijelove za njemačku industriju primjećuju pad narudžaba i boje se da bi potencijalna njemačka recesija njihovu proizvodnju mogla smanjiti i za 15 posto

Stagnacija rasta u Njemačkoj zabrinjava slovenske gospodarstvenike s obzirom na znatnu ovisnost o narudžbama iz te države, posebno kad je riječ o dijelovima za njemačke proizvođače automobila, ali i elektroindustriju.

U razdoblju od travnja do lipnja njemački BDP smanjio se za 0,1 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca, što je drugi pad unutar 12 mjeseci pa postoji mogućnost da najsnažnija europska ekonomija uđe u tehničku recesiju. To zabrinjava slovenske gospodarstvenike s obzirom na ovisnost o njemačkom tržištu koje se kolokvijalno naziva "motorom" uspješnijih slovenskih izvoznika.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Kod slovenskih tvrtki koje proizvode autodijelove za njemačku industriju primjećuju pad narudžaba i boje se da bi potencijalna njemačka recesija njihovu proizvodnju mogla smanjiti i za 15 posto. Slično je i s proizvođačima motornih komponenti i dijelova za elektroindustriju, a pad bilježi i proizvođač aluminija TALUM, objavili su slovenski mediji.

Čak 20 posto ukupnog slovenskog izvoza ide u Njemačku. Godišnja trgovinska razmjena porasla je posljednjih godina na 12-ak milijardi eura i po njoj je Njemačka vodeći gospodarski partner, ispred Italije na koju se odnosi 11 posto izvoza i Hrvatske sa 7,8 posto.

Slovenski BDP, u u kojemu je izvoz jedan od generatora rasta, u prvom je tromjesečju 2019. na godišnjoj razini povećan za 3,2 posto, što je znatno iznad prosjeka eurozone, ali je u ljetnim mjesecima primjetan pad industrijske proizvodnje, iako blaži nego u odnosu na prosjek Europske unije i eurozone.

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!