Ostani doma
Novosti / Svijet

bivši ogranak al qaide

SOHR objavio: Džihadisti srušili zrakoplov sirijskog režima, zarobili su pilota

SOHR objavio: Džihadisti srušili zrakoplov sirijskog režima, zarobili su pilota
AP Images

Pilota su zarobili džihadisti Hayat Tahrir al-Chama, bivšega sirijskog ogranka Al Qaide

Džihadisti su srušili zrakoplov sirijskog režima i zarobili pilota, što je prvi takav slučaj nakon vojne eskalacije posljednjih mjeseci na sjeverozapadu Sirije, javio je Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR).

Lovac "Suhoj" nadlijetao je područje istočno od Khan Sheikhouna, ključnog grada na juhu Idliba, rekao je direktor NGO Rami Abdel Rahmane.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Pilota su zarobili džihadisti Hayat Tahrir al-Chama, bivšega sirijskog ogranka Al Qaide, koji dominiraju područjem", rekao je Rahmane.

Dodao je da je to prvi srušeni sirijski zrakoplov nakon što su režim i ruski saveznik počeli potkraj travnja gotovo svakodnevno bombardirati pokrajinu Idlib i dijelove susjednih pokrajina Alepa, Hame i Latakije.

820 civila stradalo je u bombardiranjima, navodi SOHR. Prema podacima UN-a, više od 400.000 osoba je raseljeno u toj regiji u kojoj inače živi 3 milijuna ljudi. 

Osim HTS-a u toj regiji djeluje i nekoliko drugih skupina pobunjenika; oni i dalje izmiču kontroli predsjednika Bašara al-Asada, više od 8 godina od početka sirijskog sukoba. 

Posljednjih dana snage režima napreduju na terenu i potiskuju džihadiste i pobunjenike. Režim je u srijedu napredovao u smjeru Khan Sheikhouna i sada se nalazi 4 kilometra zapadno od grada nakon što su zauzeli 5 okolnih sela, rekao je Rahmane.

U ratu u Siriji koji je počeo 2011. poginulo je više od 370.000 ljudi, a milijuni su izbjegli ili raseljeni.  

FOTO: Ilustracija

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!