Ostani doma
Novosti / Svijet

Agencija za radijsku i nuklearnu sigurnost

U Norveškoj otkrivene manje količine čestica radioaktivnog joda u zraku

U Norveškoj otkrivene manje količine čestica radioaktivnog joda u zraku
shutterstock

'Zasad nije moguće odrediti je li posljednja detekcija joda povezana s nesrećom u regiji Arhangelsk prošlog tjedna. DSA nastavlja prikupljati uzorke i raditi analize'

Norveška analizira manje količine čestica radioaktivnog joda u zraku otkrivene u sjevernoj Norveškoj nekoliko dana nakon eksplozije tijekom testiranja rakete u Rusiji. 

Ruska nuklearna državna agencija Rosatom objavila je u subotu da su u eksploziji poginula petorica njihovih zaposlenika i da je nesreća uključivala "izotopske izvore energije" ne otkrivajući više detalja.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Norveška agencija za radijacijsku i nuklearnu sigurnost (DSA) priopćila je kako je zabilježila čestice radioaktivnog joda na mjernoj postaji u Svanhovdu uz granicu s Rusijom.

Uzorci su prikupljeni od 9. do 12. kolovoza. Nesreća se dogodila 8. kolovoza na sjeveru Rusije.

"Zasad nije moguće odrediti je li posljednja detekcija joda povezana s nesrećom u području Arhangelsku prošlog tjedna. DSA nastavlja prikupljati uzorke i raditi analize", navode iz norveške agencije.

Ovakva mjerenja zračenja nisu neuobičajena u Norveškoj, njezine mjerne stanice otkrivaju radioaktivni jod šest do osam puta na godinu, a izvor čestica je većinom nepoznat.

Ruska državna meteorološka služba u utorak je rekla da je zračenje u gradu Severodvinsku povećano 16 puta prošlog četvrtka, a liječnici koji su pružili pomoć žrtvama u nesreći poslani su u Moskvu na pregled, objavila je novinska agencija TASS.

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!