Ostani doma
Novosti / Svijet

Krvavo gušenje prosvjeda

Kineski mediji: Vojna intervencija u Hong Kongu neće biti repriza pokolja na Tiananmenu

Kineski mediji: Vojna intervencija u Hong Kongu neće biti repriza pokolja na Tiananmenu
ap images

Službeni podatci o broju žrtava na Tiananmenu nikad nisu objavljeni

Kineski dnevni list odvažio se u petak prisjetiti se krvavog gušenja prosvjeda na Tiananmenu, što je zabranjena tema u zemlji, ističući da eventualna vojna intervencija u Hong Kongu neće biti repriza pokolja koji je vojska počinila u Pekingu u lipnju 1989. godine. 

"Peking nije odlučio intervenirati silom kako bi suzbio pobunu u Hong Kongu, ali o toj mogućnosti očito razmišlja", piše dnevni list na engleskom Global Times u svom komentaru na naslovnoj stranici.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Čak i ako komunistički režim odluči poslati vojsku na prosvjednike, "izgred u Hong Kongu neće biti repriza političkog izgreda koji se dogodio 4. lipnja 1989.", dodaje dnevni list sklon nacionalizmu.

Službeni podatci o broju žrtava na Tiananmenu nikad nisu objavljeni, ali stručnjaci ga procjenjuju od više stotina do više od tisuću mrtvih.

List ne piše ništa o tome kako bi se eventualno suzbili dvomjesečni prosvjedi za demokraciju u Hong Kongu, nego radije o dugoročnim diplomatskim posljedicama koje bi vojna intervencija imala za Peking.

"Washington neće moći zastrašiti Kinu koristeći se neredima otprije 30 godina. Kina je puno snažnija, zrelija i sposobnija upravljati teškim situacijama", dodaje list blizak Narodnom dnevniku, glasilu Kineske komunističke partije na vlasti.

Hong Kong: Prosvjednici zaustavili promet podzemne željeznice, iskazaju nezadovoljstvo zbog policijske brutalnosti

Nakon krvoprolića na trgu Tiananmenu koji su prosvjednici bili zauzeli tražeći demokraciju, Kina je bila izolirana od međunarodne zajednice a njezino je gospodarstvo pretrpjelo dvogodišnju stagnaciju.

I savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost John Bolton prisjetio se represije iz 1989. godine. 

"Kinezi moraju jako paziti na korake koje čine jer se Amerikanci sjećaju Tiananmena", rekao je u razgovoru za Glas Amerike u četvrtak. "Nastanak sličnih uspomena u Hong Kongu bio bi velika pogrješka", upozorio je.

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Citaj, prati i komentiraj naše price i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!