Ostani doma
Novosti / Svijet

Ot kad postoje mjerenja

Zbog zagrijavanja sve manje ledenjaka: Srpanj je službeno najtopliji mjesec u zadnjih 140 godina

Zbog zagrijavanja sve manje ledenjaka: Srpanj je službeno najtopliji mjesec u zadnjih 140 godina
Thinkstock

Temperaturni rekordi stalno padaju, a Zemlja se i dalje zagrijava

Vladini znanstvenici iz SAD-a u četvrtak su potvrdili da je srpanj bio najtopliji mjesec ikad. Bio je topliji od rekordera - srpnja 2016. godine. 

Nacionalna uprava za oceane i atmosferu (NOAA) objavila je da je prosječna globalna temperatura prošlog mjeseca bila 16,7 stupnjeva Celzija. To je 0,03 stupnja više nego u srpnju 2016. godine i 0.94 stupnja više od prosječne temperature u 20. stoljeću. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Otkrića su u skladu s onima europskih znanstvenika u Kopernikovoj službi za klimatske promjene, koji su ranije ovog mjeseca rekli da je srpanj za dva stupnja Celzijusa viši nego uobičajeno. 

Rekordne vrućine u većem dijelu svijeta

Kopernik, NOAA i druge agencije diljem svijeta koriste različite podatke o temperaturama u svojim izračunima. NOAA je utemeljena davne 1880. godine. 

Rekordna vrućina osjetila se u većem dijelu svijeta, navode agencije, uključujući dijelove Sjeverne Amerike, južne Azije, južne Afrike i veći dio Atlantskog i Tihog oceana. Nigdje u srpnju nije bilo izmjereno rekordno hladno vrijeme.

Aljaska je imala najtopliji srpanj otkad se ondje mjeri temperatura - posljednjih sto godina. Francuska, Njemačka i neke druge europske zemlje su krajem mjeseca izdržale snažan toplinski val, iako cijela Europa nije imala temperature kao drugi dijelovi svijeta, dijelom zbog hladnijih uvjeta u Skandinaviji.

Temperaturni rekordi stalno padaju, a Zemlja se i dalje zagrijava, velikim dijelom zbog emisija ugljičnog dioksida i drugih stakleničkih plinova, a sve zbog djelovanja čovjeka.

Temperature imaju velik utjecaj na ledenjake

Uključujući prošli mjesec, pet najtoplijih srpnja dogodila su se upravo u posljednjih pet godina, a devet od deset od 2005. godine, kazali su u NOAA-i. Prema njihovim podacima, ova godina uz bok je 2017., kao druga najtoplija ikad, a 2016. i dalje je najtoplija.

Takve su temperature imale veliki utjecaj na ledenjake. Arktik je u srpnju svaki dan izgubio prosječno 40.800 kvadratnih kilometara leda. Krajem mjeseca led je prekrio 726.000 kvadratnih kilometara oceana, što je za kraj srpnja rekordno malo.

No, godišnji minimum nije određen sve dok u rujnu ne završi sezona topljenja, tako da će uvjeti tijekom sljedećih šest tjedana odrediti je li ovogodišnji opseg leda niži od rekordne 2012. godine.

U srpnju je opseg morskog leda na Antarktiku bio na rekordno niskom, nešto nižem nivou od prethodnog rekorda postavljenog prije dvije godine, piše The New York Times.

 

 

 

 

Citaj, prati i komentiraj naše price i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!