Ostani doma
Novosti / Svijet

SULUDI PLAN STIGAO NA NAPLATU

Gore pluća svijeta: Amazona nestaje u plamenu, Bolsonaro krivnju prebacuje na zelene

Građani upozoravaju da je Bolsonaro omogućio miniranja radi vađenja ruda kojima je to područje bogato

Gore pluća svijeta! Zbog gotovo 9000 požara sivo je nebo iznad Amazone, a snimke gustog dima ulovila je i međunarodna svemirska postaja. Uništenje jedne od najraznolikijih vegetacija svijeta nije jedina posljedica.

Kisikom, vodom, biljnim i životinjskim vrstama bogat teritorij već treći tjedan bori se s buktinjom. A starosjedilačka plemena, po kojima je Amazona poznata i kojima su šume dom - mogla bi ostati bez njih.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Vlasti za sve krive neprofitne organizacije i tvrde da su njihovi članovi podmetnuli požare. "Da je SAD dobar kako se predstavlja ne bi napustio Pariški sporazum o klimatskim promjenama. Trenutačno smo i mi dio sporazuma, a ako jednoga dana iziđemo, to će biti zato što smo se razišli u mišljenjima. Ja se mogu boriti samo uz jake ljude pokraj sebe", poručio je Jair Bolsonaro, predsjednik Brazila.

No, građani tvrde da su požari posljedica krčenja šuma. Optužuju predsjednika i da je omogućio miniranje tla radi vađenja ruda kojima je područje bogato. A sve zbog novca.

"Nužno je da se prilagodimo svim trenutačnim događajima u svijetu, od klimatskih promjena do sukoba, da ulažemo i koristimo prilike koje će Brazil učiniti sigurnim", poručio je Ricardo Salles, brazilski ministar okoliša.

Gust dim iznad Amazone zabilježila je i NASA-ina kamera na Međunarodnoj svemirskoj postaji.

Gradovi poput obalnog Sao Paula već u 15 sati bili su u potpunom mraku zbog dimne zavjese.

"Našeg ministra okoliša zovemo velikim lažljivcem i prevarantom, ministrom koji nema nikakve veze sa zaštitom okoliša. Ne vidimo nikakve poteze, on samo govori, a ništa ne poduzima'', upozorava aktivist Illan Zugman.

Amazonska tropska prašuma izvor je gotovo 20 posto kisika na Zemlji. Dva desetljeća sustavnog krčenja šuma i pretvaranja u poljoprivredne površine i pašnjake uništavalo je pluća svijeta. Ovako silovit požar mogao bi ih dokrajčiti.

Preporučujemo ti još sadržaja

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!