Novosti / Svijet

Gori već tri tjedna

VIDEO Dim vidljiv iz svemira: Ova područja Amazone proždire vatrena stihija i ne nazire se kraj

Područje prašume proteže se kroz devet država, najveći dio, oko 60 posto, je u Brazilu

Brazilski predsjednik Jair Bolsonaro napokon je odlučio poslati vojsku u gašenje požara u amazonskoj prašumi, poznatijoj kao pluća svijeta.

Učinio je to tek nakon europskih pritisaka. Naime, Francuska i Irska zaprijetile su da će blokirati Sporazum o slobodnoj trgovini ne bude li Brazil štitio amazonsku prašumu koja gori već tri tjedna. Ugrožena su i starosjedilačka plemena koja žive u prašumi pa su za njih organizirana i skloništa.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

I dok građani i dalje optužuju predsjednika Bolsonara za podupiranje krčenja prašume i miniranja ugroženog teritorija, on tvrdi da vlasti čine sve što je u njihovoj moći. Brazilske vlasti saveznika imaju na susjednom kontinetu - SAD - koji stoji uz Bolsonara i nudi pomoć u gašenju vatre.

"Nekolicina razvijenih država još ne ispunjava obveze određene pariškim Sporazumom. Kao i dosad, Brazil nastavlja biti otvoren u svojim pregovorima, poštujući istinu, svjestan svoje političke moći. Druge zemlje daju nam podršku. Ponudile su svoje snage za borbu s požarima u Amazoniji. Spremne su stati na stranu Brazila na summitu G7", kazao je brazilski predsjednik Jair Bolsonaro.

"Upravo sam razgovarao s brazilskim predsjednikom Jairom Bolsonarom. Naša buduća suradnja u trgovini je za mene nešto uzbudljivo i pokazuje da je naš odnos snažan, možda snažniji nego dosad. Rekao sam mu da će SAD pomoći Brazilu u gašenju požara u Amazoniji. Na raspolaganju smo im!", poručio je američki predsjednik Donald Trump. 

Opasnost od onečišćenja zraka

Požari koji tjednima bjesne amazonskom prašumom mogli bi nanijeti razoran udarac u borbi protiv klimatskih promjena, upozoravaju znanstvenici. Gusti dim vidi se i iz svemira, a u videu pogledajte koja su to područja na kojima bjesni vatra koja prijeti Amazoniji sa svih strana.

 

Prosvjedi diljem svijeta

Počeli su i prosvjedi diljem svijeta. Njemačka, Danska, Španjolska, Argentina, ulice mnogih gradova zauzeli su građani bijesni zbog negašenja vatre. Tvrde da je ova ekološka katastrofa posljedica loše ekonomske politike brazilskih vlasti i traže da svjetski moćnici hitno reagiraju.

"Izgubili smo sedminu amazonskih tropskih šuma. To nije dovoljno da reagirate? Mi ovdje govorimo o 200 požara na dan", kazala je Camila Romero, organizatorica prosvjeda u Argentini.

"Svi požari posljedica su politike Bolsonarove vlade. To nije u redu. Amazonske šume su pluća svijeta", poruka je prosvjednice iz Njemačke. 

Znanstvenici uvijek poručuju kako je  veličanstvenu Amazoniju teško opisati. Smještena u srcu Južne Amerike, čudo je prirode. Ovdje živi jedna desetina svih poznatih životinjskih vrsta. Preko dva milijuna biljnih vrsta. Milijun plemena, a preko 20 posto ukupne količine kisika proizvede se u njezinim prašumama. Ljudi koji žive na tom području su očajni.

"Uništavači šuma postali su pobjednici. Šume su uništene. Problem zaštite okoliša postaje sve veći, a nitko ništa ne poduzima", kazao je Castro Alves, brazilski savjetnik za šumarstvo.

Samo ove godine širom Brazila bilo je gotovo 77 tisuća požara. A to je 85 posto više u odnosu na isto razdoblje lani. 

Mnogi se nadaju da će vojska koju je brazilski predsjednik tek nakon tri tjedna poslao u gašanje silovitih požara uspjeti spasiti ostatak velike prašume.

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Reci što misliš!